fbpx

Hiljade vernika u crkvi Svete Petke na Veliki petak

U Vranju se tradicionalno na Veliki petak, od ranog jutra, hiljade vernika okupljaju i strpljivo čekaju u kilometarskom redu, ispred male crkve posvećene Svetoj Petki Trnovi u naselju Tulbe, pored Vranjske reke, u blizini Belog mosta.

Prema predanju, crkva Svete Petke Trnove, sagrađena je u Vranju u ranom srednjem veku, a temelji ispred crkve koji su od kamenja, smatra se da potiču iz 13. veka i pod zaštitom su države.

Nakon osvajanja Vranja od strane Turaka, crkva je proširena jer su se kasnije u tom delu varoši naselili najbogatiji Turci, age i begovi, koji su odlučili su da sagrade džamiju na zidinama pravoslavne bogomolje.

Kada su počeli da grade minaret, što bi danju sagradili, noću bi se samo srušilo, pa je jedan od viđenijih Turaka predložio da se u zidine utisne krst i da vide šta će se tada desiti.

Foto: J. Ristić

Kada su utisnuli krst u zid, od tada se više ništa nije srušilo, sagradili su džamiju koju do danas Vranjanci nazivaju Krstata džamija.

Postojala je sve do 1878. godine kada je Vranje oslobođeno od Turaka. Tada su srpski vojnici porušili osam džamija u gradu, a među njima i ovu. Ubrzo je na ruševinama sagrađena crkva Svete Petke, mnogo manja od prvobitne, čak jedna od najmanjih u Srbiji.

Zanimljivo je da vernici u tolikom broju ne posećuju crkvu 8. avgusta na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik ove svetiteljke, već na Veliki petak kada više hiljada ljudi iz Vranja i okoline prođe kroz crkvu da primi dar Božji, miropomazanje, osvećenu vodicu, pokloni se ikoni raspeća, umije se i popije vodu sa česme u dvorištu.

Svi vernici prilaze u čelu dvorišta ikoni Raspeća Hristovog, ljube je, klanjaju se i ostavljaju razne darove, jedni za ozdravljenje svojih najbližih, a drugi za zdravlje ukućana.

Najviše se donose košulje, peškiri, marame i čarape, kao i darovi poput zejtina i jaja

Nakon ostavljanja darova, kruži se do česme gde se pije voda i umiva lice, a vodu sa ovdašnje česme vernici smatraju čudotvornom i lekovitom, dok oni koji su je probali tvrde da pomaže boljem vidu i upravo zato je ovde svake godine sve više ljudi.

J.R.

Slične vesti