fbpx

Grupa za bezbednost i humanost – ,,Petarde nisu igračke”

Novogodišnja euforija koja se polako sve više pojačava nam podiže raspoloženje, od iščekivanja deda Mraza za najmlađe, do organizovane provode za malo starije.

Prednovogodišnje raspoloženje, često za mlade, može biti opasno, naročito kada poboljšanje raspoloženja podstiču pirotehničkim sredstvima, kao što su petarde, vatrometi, prskalice i slično. Tada, se često dešavaju nezgode usled nepravilne upotrebe tih pirotehničkih sredstava, što je i dokaz iz broja prijavljenih slučajeva u hitnoj pomoći i na odeljenju PTO.

Grupa za bezbednost i humanost pokreće kampanju ,,Petarde nisu igračke”, gde se apeluje na sve da budu oprezni, ako ih i kada ih koriste.

Iz grupe navode da ,,Moramo biti svesni opasnosti pirotehničkih sredstava, jer nikada ne znamo koliko su kvalitetno fabrički proizvedeni, i da li imaju propisan period od paljenja fitilja i barutnog punjenja do same eksplozije. Apelujemo na mlade da izbegavaju da koriste ova sredstva jer može doći do jako ozbiljnih povreda, a ako već koriste ista, da budu jako oprezni, kao i da se pre upotrebe informišu, ako ne kod stručnijih lica, onda bar na internetu. Takođe, apelujemo da ista kupuju samo na prodajnim mestima koja su predviđena za to, ali ne i od preprodavaca. Još par jako bitnih stvari, a to su da upotreba ovih sredstava, pored toga što ugrožava bezbednost ljudi, oni utiču na ugrožavanje životne sredine, što pored vazduha utiče i na živi svet, poput životinja, na koje mogu ostaviti i trajne posledice.”

Redakcija Čaršije je ocenila kampanju Grupe za bezbednost i humanost kao jako važnom, te ovom prilikom apeluje da poslušamo ove mlade i stručne ljude kako bi sačuvali svoju bezbednost, bezbednost okoline, bezbednost životinjskog sveta u okruženju i samu životnu sredinu.

Slične vesti