„GRDOSIJA“ NA JUŽNOJ MORAVI: Uhvatio soma od 47 kilograma

0

Som star preko dvadeset godina upecan u Južnoj Moravi kod sela Stubal.

Goran Stoiljković Musa još uvek ne može da veruje šta je ulovio. Som kapitalc 47 kg, uhvaćen je posle duge borbe u Južnoj Moravi, kod sela Stubal.

Ovo živi u Maravu? Znaš li kad će moja noga više da kroči u nju, bile su prve reakcije meštana, koji su videli ovu grdosiju od ribe. Goran je kažu, upecao soma starog preko 20 godina, a iskusni ribolovci dodaju, ko zna koliko je izvojevao bitaka protiv ribolovaca juga Srbije … a onda je probao da nadvlada i Musu!

– Ovakav ulov sigurno je san svakog strastvenog ribolovca. I ranije sam hvatao somove, ali nikada baš ovoliku grdosiju – skromno kaže Stoiljković, inače rodom iz Stubla.

Som je najveća rečna riba kod nas. Naseljava reke, jezera, veće bazene.. Voli mirna i duboka mesta u rupama u glavnom toku i mesta zaštićena panjevima i granama. Preferira meko dno. Svaštojed je, a glavnu hranu mu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje slete na vodu.

Pretežno lovi noću i za vreme snažnih oluja kada kreće kako u jaku struju, tako i u plitka mesta. Danju se odlučuje za lov samo ako je vreme oblačno. Problem soma je loš vid, te hranu više nalazi pipanjem.

Preuzeto od dn017.rs

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime