fbpx

„GRDOSIJA“ NA JUŽNOJ MORAVI: Uhvatio soma od 47 kilograma

Som star preko dvadeset godina upecan u Južnoj Moravi kod sela Stubal.

Goran Stoiljković Musa još uvek ne može da veruje šta je ulovio. Som kapitalc 47 kg, uhvaćen je posle duge borbe u Južnoj Moravi, kod sela Stubal.

Ovo živi u Maravu? Znaš li kad će moja noga više da kroči u nju, bile su prve reakcije meštana, koji su videli ovu grdosiju od ribe. Goran je kažu, upecao soma starog preko 20 godina, a iskusni ribolovci dodaju, ko zna koliko je izvojevao bitaka protiv ribolovaca juga Srbije … a onda je probao da nadvlada i Musu!

– Ovakav ulov sigurno je san svakog strastvenog ribolovca. I ranije sam hvatao somove, ali nikada baš ovoliku grdosiju – skromno kaže Stoiljković, inače rodom iz Stubla.

Som je najveća rečna riba kod nas. Naseljava reke, jezera, veće bazene.. Voli mirna i duboka mesta u rupama u glavnom toku i mesta zaštićena panjevima i granama. Preferira meko dno. Svaštojed je, a glavnu hranu mu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje slete na vodu.

Pretežno lovi noću i za vreme snažnih oluja kada kreće kako u jaku struju, tako i u plitka mesta. Danju se odlučuje za lov samo ako je vreme oblačno. Problem soma je loš vid, te hranu više nalazi pipanjem.

Preuzeto od dn017.rs

Slične vesti