fbpx

Goran Tadić: Nije teško napisati pesmu, kad imaš kome

,,Misliš da je teško stihove pisati?
To je samo otisak duše na papiru.
Možeš ga gužvati, paliti, brisati,
al’ ne možeš sprečiti strasti da naviru.
Moraš sebi krv isisati, kožu izvrnuti,
to boli, dabome.
Pa, da li je teško pesmu napisati?
Nije teško, kad imaš kome…”

Stihovi su pesme „Kako nastane pesma?“ Gorana Tadića, pesnika iz Novog Sada, koji je recitovanjem počeo poetsko veče održano u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, povodom Svetskog dana poezije.

Tadić je, kako kaže, „odštampao 530 pesama, a mnogo više njih napisao“.

„Reč je o ljubavnoj poeziji, pišem slobodnom formom, retkost su dve strofe koje se rimuju. Mislim da sam se na najbolji način opravdao zašto pišem poeziju. Uopšte, pesnici se stalno pravdaju, s kim god sam pričao. Imamo problem da nas prihvati okolina. Misle, pesnik – to je neozbiljno, nemaš diplomu, nemaš potvrdu da si pesnik. Kad imaš kome, kad imaš zašto, kad imaš potrebu, onda nije teško pisati pesme“, rekao je Tadić prisutnima u punoj sali.

On je svoje pesme čitao bez naslova, jer su ga, kaže, u mladosti tako učili, da se poezija čita bez naslova.

„Večeras ćete i vi učestvovati u čitanju. Ovo je Vaša poezija. Bila je moja dok je nastajala. Ako vam se ne dopadne, žao mi je, do Vas je, ali je to Vaša poezija. Pesme su manje-više teške, bar ih ja tako doživlajvam jer znam kako su nastajale, ali su iskrene. Stojim iza svake napisane reči“, kazao je Tadić.

U programu poetske večeri, učestvovali su i učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ koji su svirali na gitari i klarinetu.

Goran Tadić, pesnik i kompozitor, rođen je 05. februara 1963. godine u Novom Sadu. Komponovao je za pozorišne predstave, sve ukupno preko 200 instrumentalnih kompozicija, a 2006. godine izdao je kantautorski CD pod nazivom „Sitnice“.

Počeo je da piše stihove kad je imao samo pet godina.

Sticajem okolnosti od 2010. godine prestaje da se aktivno bavi muzikom i svoje vreme posvećuje pisanju poezije. Privukao je mnogo pažnje već prvom knjigom „Satenski stihovi“, koja je objavljena 2011. godine. Goran Tadić je veoma omiljen kod mladih čitalaca na društvenim mrežama. Naročitu pažnju izazvala je njegova zbirka, „Kad pročitaš, spali“, inače peta po redu, objavljena u januaru, 2016. godine, a njena specifičnost je da je zbirka pisana rukom, zatim kopirana pa štampana.

Nova zbirka pesama „Podsetnik”, štampana je u martu 2018. godine i sadrži sto pesama.

J.R.

Budi tu

Budi tu, da manje pušim,
da tišina bolje zvuči,
da imam lozinku za osmeh,
da mi ne bude teško kad mi je teško,
da razgovaramo, dok samujem,
da me bockaš i miluješ rečima,
da ne budem tužan,
dok slušam tužne pesme,
budi tu, da znam da si tu.
Budi tu, jer tu ti je mesto,
tu si na sigurnom, tu si lepša,
tu ni ja nisam loš,
tu ne boli,
tu je bolje od bilo kog tamo.
Budi tu,
da mi tu nedostaješ
kad ne budeš više tu.

Slične vesti