fbpx

Godišnjica osnivanja Odeljenja periodike Biblioteke „Bora Stanković”

Odeljenje periodike u sklopu Javne biblioteke ,,Bora Stanković” u Vranju počelo je sa radom 1. juna 2018. godine, kada dobija adekvatan prostor u prizemlju zgrade.

Tim povodom organizovano je književno veče „Reč otvara prostor“, koje su upriličili akademici Milosav Tešić, Goran Petrović i književni kritičar Aleksandar Jerkov.

Foto Javna biblioteka Bora Stanković

Izvršena je selekcija građe a zatim se pristupilo inventarisanju i fizičkoj obradi starog fonda kao i tekuće periodike. Do decembra 2018. godine inventarisano je 8655 svezaka (252 naslova)”, saopšteno je iz biblioteke.

Odeljenje sadrži bogatu zbirku serijskih publikacija: stručne i naučne časopise, novine, letopise, kalendare, zbornike radova, godišnjake. Najveći broj časopisa je iz oblasti književnosti, nauke i kulture, zatim bibliotekarstva, prava, ekonomije, psihologije, sociologije, obrazovanja, poljoprivrede, istorije.

Foto Javna biblioteka Bora Stanković

U okviru zbirke serijskih publikacija, posebno mesto zauzimaju časopisi i novine iz perioda s kraja 19. veka do Drugog svetskog rata: Brankovo kolo, Srpski književni glasnik, Misao, Venac, Budućnost, Letopis Matice srpske, Pravosuđe, Književni sever, Naš jezik.

Foto Javna biblioteka Bora Stanković

Značajnu vrednost ovom odeljenju daje zbirka ukoričenih novina koja je smeštena u depou periodike. Od zavičajne periodike ovde se čuvaju ukoričena godišta Slobodne reči i Vranjskih novina, ukoričena godišta listova i novina vranjskih preduzeća: PKV Novina – lista Pamučnog kombinata Vranje i Simpo novina. Bogatstvo odeljenja dopunjuju i ukoričena godišta Borbe, Politike i NIN-a; književnih listova: Književnih novina, Književne reči; službenih glasila: Službenog lista SFRJ, Službenog glasnika SRS.

Foto Javna biblioteka Bora Stanković

U okviru Odeljenja periodike je i čitaonica štampe, a članovima su na raspolaganju sledeći naslovi: Blic, Večernje novosti, Danas, Politika, Sportski žurnal, Vreme i Nin. Od dečjih časopisa Biblioteka nabavlja Politikin zabavnik.

Osnivanjem Odeljenja periodike, Biblioteka je postala kompletnija a čitaocima je dato na uvid celokupno bogatstvo ovog fonda”, ističu u vranjskoj biblioteci.

Foto Čaršija

U Odeljenju periodike, do sada je održano veliki broj književnih večeri, promocija knjiga i autora, kao i gostovanja pisaca iz inostranstva, književne i druge tribine.

J.R.

Slične vesti