fbpx

Gimnazijalcu Miši Stankoviću druga nagrada za esej iz filozofije

Miša Stanković, učenik četvrtog razreda Gimnazije ,,Bora Stanković” u Vranju, osvojio je drugo mesto na nagradnom konkursu za pisanje eseja, koji je organizovao niški Filozofski fakultet – Departaman za filozofiju.

Tema kojom se Miša bavio ,,Granica opravdanja smrtne kazne” je, kako kaže, za njega bila izazov, jer je reč o problemu o kome se već godinama unazad vode brojne diskusije.

,,Od samog početka sam imao stav, izričito sam protiv uvođenja smrtne kazne i tražio sam razlog više da taj svoj stav potvrdim. Veliku podršku imao sam od strane mentora, profesorke Tijane Đorđević, kako bih prevazišao nedostatke i nedoumice koje sam imao. Navodio sam razloge za uvođenje smrtne kazne, a zatim sam tražio argumente da ih osporim”, kaže Miša.

Profesorka Tijana Đorđević, dodaje da je tema bila zahtevna, ali je Miša uz njenu pomoć i smernice odgovorio na zadatu temu i kritički analizirao mogućnosti i granice opravdanja smrtne kazne.

Prema rečima direktorke škole Suzane Mišić Stanković, Miša je učenik koji pokazuje široka intresovanja, pre svega u domenu društvenih nauka.
,,On je, inače, i jako uspešan u poznavanju istorije, postiže sjajne rezultate i na tom polju”, istakla je Mišić Stanković.

Na ovogodišnjem nagradnom konkursu za pisanje filozofskog eseja bile su ponuđene tri teme ,,Uloga muzike u obrazovanju”, ,,Granica opravdanja smrtne kazne” i ,,Glasanje ili apstinencija: prava i obaveze, razlozi i posledice”.
Konkurs je bio otvoren za učenike svih srednjih škola u Srbiji.

J.R.

Slične vesti