fbpx

Gimnazijalci u Kragujevcu predstalivi autorski tekst “Ljubav, (nove) navike, panika”

Učenici gimnazije „Bora Stankovic” iz Vranja su sa autorskim tekstom „Ljubav, (nove) navike, panika” osvojili nagradu za najbolji originalni scenario na takmičenju dramskog tipa koje se održava u Kravujevcu. Po redu 24. takmičenje Pozorišnih susreta dramskih sekcija gimnazija Srbije održalo se ove godine ponovo, nakon što je prošle godine bilo sprečeno organizovanje događaja.

Nagradu za kolektivnu igru dobio je ceo ansambl. Tekst za predstavu je pisan od strane učenica gimnazije Anastasije Jović, Vedrane Gačić i Milice Stanković.

Tekst su maestralno izneli učenici svih četiri godina zajedno pod pratnjom profesorke srpskog jezika i književnosti Nele Dimitrijević.

„Iz Kragujevca smo došli puni pozitivnih utisaka. Reč je o takmičenju koje je u kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sticajem okolnosti, prethodne dve godine nije organizovano, zbog pandemije, pa je sada obnovljeno i održano 24. put. Mi smo se predstavili tzv. ansambl-predstavom, sa originalnim autorskim tekstom naših učenica. Predstava je nastala kao rezultat naših razgovora o događanjima u doba korone i sva ta autentična, proživljena iskustva, ovekovečena su u scenariju. Razlog više da budemo ponosni što smo i priželjkivali upravo ove dve nagrade i što one znače da su baš svi učesnici nagrađeni – i oni koji su pisali tekst i oni koji su glumili. Publika je predstavu pozdravila burnim aplauzom, iako je delimično na dijalektu pa smo brinuli hoće li je razumeti. Očigledno jesu, kao i žiri, koji je odlučio da nam ih dodeli. Inače, žiri su činile tri glumice Knjaževsko-srpskog teatra ”Joakim Vujić” u Kragujevcu, na čijoj sceni su i izvođene predstave” – rekla je profesorka Nela.

Autor: Bogdan Dimić

Slične vesti