fbpx

Gimnazijalci oduševili publiku predstavom „Pozorište u palanci“

Povodom obeležavanja manifestacije „Nedelja škole“, u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju, u subotu uveče, održano je veče dramske sekcije, u okviru kojeg je prikazana premijera predstave „Pozorište u palanci“, u organizaciji gimnazijalaca.

Članovi dramske sekcije vranjske Gimnazije, petnaestoro učenika, pripreme za ovu predstavu počeli su krajem novembra, vođeni rediteljskom palicom, profesorke srpskog jezika Nele Dimitrijević.

Učenik druge godine Gimnazije „Bora Stanković“, član dramske sekcije i glumac u predstavi, Đorđe Stojanović, kaže da se poslednja dva meseca krenulo sa intenzivnim pripremama.

Foto: J. Ristić
Foto: J. Ristić

Prve pripreme za predstavu počeli smo krajem novembra. Predstava se sastoji od pet činova. Na početku smo čitali tekst, onda smo na scenu postavljali čin po čin i sve više vežbali. Uživali smo dok smo radili na ovoj predstavi, a najlepše nam je bilo dok su trajale probe. Tada smo najopušteniji, svi zajedno činimo dobar tim i tu smo da pomažemo jedni drugima i podsetimo jedni druge ukoliko neko zaboravi svoj tekst“, kaže Đorđe za Čaršiju.

Glumci su opušteni pošto se radi, kako kaže, o komediji, pa je u tom slučaju svima lakše.

Nemamo tremu pred premijeru. Veća je odgovornost i veća trema kada se radi ozbiljniji komad, kao kada smo prošle godine pripremali „Koštanu“. Ova predstava je komična, satirična, i nadam se da će publika uživati. Mislim da ovaj komad možemo da uporedimo na neki način i sa situacijom u našem gradu, s obzirom na to da nemamo pozorište. Publika će lako primetiti paralelu između te palanke koja je u naslovu predstave i naše palanke, odnosno Vranja“, ističe Đorđe, koji u predstavi igra ulogu Radoja Domanovića.

Staša Cvetković, koja u predstavi tumači lik udovice, kaže da „predstava deluje komično, ali nosi jednu veliku poruku“.

Ta poruka je koliko je zapravo teško stvoriti pozorište u manjem mestu, u neadekvatnim uslovima i koliko je teško izboriti se za svoje glumačko ostvarenje. Mislim da je predstava zaista poučna kroz neki komičan način“, napominje Staša, učenica druge godine Gimnazije.

Foto: J. Ristić
Foto: J. Ristić

Uloge u predstavi tumače učenici vranjske Gimnazije: Novak Đurić, Melanija Jovanović, Vukašin Aleksić, Vukan Stevanović, Đorđe Stojanović, Staša Cvetković, Natalija Stojanović, Vidan Dimitrijević, Milica Stanković, Miljana Janjić, Milica Vorkapić, Anastasija Mitić, Dušan Ristić, Nemanja Stojamenović i Nikola Stevanović.

Adaptacija Nela Dimitrijević, asistent Anja Kafedžiska.

Predstava je režirana prema tekstu našeg poznatog reditelja i dramskog pisca Radoslava Zlatana Dorića, po motivima pripovetke Radoja Domanovića.

Radoslav Zlatan Đorić je tekst za komad „Pozorište u palanci“ napisao za Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju. Po rečima samog autora „komad se, možda, događa u Vranju… Pirotu… Leskovcu… Ili u nekom sličnom gradu…“

„Ko bi to sad, posle toliko godina od događaja koji se verovatno zbio, mogao sa sigurnošću da tvrdi? A nije ni važno. Pripovetka Radoja Domanovića, Pozorište u palanci, bila je moja polazna, inicijalna tačka za pisanje ove igre pozorišne“ ističe Radoslav Zlatan Dorić.

J.R.

Slične vesti