fbpx

Filmski festival ,,Slobodna zona” u sklopu svoje turneje dolazi u Vranje i Vranjsku Banju

U saradnji sa Javnom bibliotekom ,,Bora Stanković” i Udruženjem ,,Dokument06” iz Vranja, biće prikazano pet najboljih filmova po izboru publike i selektora proglašenih na 14. festivalskom programu, gde će u sklopu turneje ,,Slobodna zona” biti prikazani i u Vranju i Vranjskoj Banji.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – ,,Leto”, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim sledi švedski dokumentarac ,,Bergman: godina života” o godini kada je Imngmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film ,,Tranzit” najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronadje njegovu ženu.

Publika u Vranju ima priliku da pogleda i igrani film ,,Tri lica” Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film  ,,Srbenka” Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Projekcije filmova će biti održane na odeljenju periodike Javne biblioteke ,,Bora Stanković” od 13. do 17. maja, i u ogranku biblioteke u Vranjskoj Banji od 10. do 14. juna, sa početkom u 17 sati.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Slične vesti