fbpx

Filip Jovanović o izložbi slika Zorana Petrušijevića Zop-a u Handlebar-u i galeriji i antikvarnici Mamuze

Izložbu slika Zorana Petrušijevića Zop-a pod nazivom Bela faza organizovala je galerija i antikvarnica Mamuze u ambijentu Handlebar-a. Izložba je otvorena 25. decembra 2021. godine i biće postavljena do 25. januara 2022. godine. Sama izložba je prodajnog karaktera. U postavci izložbe ovog vranjskog umetnika nalazi se više od sedamdeset slika. Filip Jovanović, jedan od organizatora izložbe, pristao je da predstavi sebe i svoj rad čitaocima Čaršije.

Kako si otkrio svoju strast prema antikvitetima?

Vratio sam se u Vranje 2018. godine, gde sam spremao svoj diplomski rad. Inače sam psiholog po profesiji. Tada me je Dragan zamolio da mu predmete iz radnje oglasim na internetu. To je bio moj prvi kontakt sa antikvitetima. Posebno su me impresionirali stari satovi, pre svega džepni i zidni, satovi koji su stari stotinu i više godina, pri čemu svaki od njih ima neku svoju priču. Želeo sam da im uđem u trag, otkrijem tu priču. Zato sam vreme provodio istraživajući o njima. Tako sam postao savetnik za satove u antikvarnici. Kada sam diplomirao, počeo sam češće da obitavam u Mamuzama.

Antikvarnica "Mamuze"
Antikvarnica “Mamuze”

Kako je nastala galerija i antikvarnica Mamuze?

Galerija i antikvarnica Mamuze nastala je tako što je Dragan, zaljubljenik u antikvitete i stare stvari, odlučio da svoje „ulove“ sa raznih buvljaka širom Evrope predstavi Vranjancima. Kasnije se posao razvio i van buvljaka, pa smo počeli da u samoj galeriji izlažemo i slike, kada nam je  predložio saradnju.

Opiši svoju saradnju sa Zoranom Petrušijevićem Zop-om.

Zop je često dolazio u antikvarnicu. Vremenom, ti dolasci prerasli su u prijateljstvo, koje je kasnije dovelo i do saradnje. On je bio jedini čovek u Vranju sa kim sam mogao da razgovaram o najdubljim osećanjima, o smislu i besmislu življenja, o duhovnosti… Danas kada čujem onu prečesto korišćenu frazu „open mind“, prva asocijacija mi je Zop. Zaintrigiralo me je kako on svoja duševna stanja prenosi na platno. Pokušavao sam da osetim njegove emocije dok posmatram neku sliku. Tako je umetnost i slikarstvo dodirnulo i moju dušu, pa su slike zauzele prvo mesto mog interesovanja i skinule satove sa pijedestala.

Kako ste došli do ideje da organizujete izložbu u Handlebar-u?

Do ideje smo došli kada sam sa Draganom posle radnog vremena otišao u Handlebar na piće, što nam je postala i tradicija. Dok smo sumirali protekli radni dan, zagledao sam se u jedan interesantan predmet na zidu i počeo sam da razmišljam o tome kako bi izgledalo da slike koje se nalaze u našoj galeriji krase kafić neko vreme. Zašto bi izložbe morale da budu samo u galerijama, zašto ih ne bismo predstavili široj publici na originalan i neuobičajen način? – pomislio sam. To sam predložio Draganu, a zatim pitao Peđu Totošana, vlasnika Handlebar-a, koji je sa oduševljenjem prihvatio našu ideju. I tako je sve počelo.

Zbog čega baš Handlebar?

Do ideje da to bude baš Handlebar sam došao zato što je u pitanju veoma neobičan, prostran kafić, koji je tematski uređen. Zbog toga sam rešio da i izložba bude tematska – Bela faza.

Šta se sada može naći u galeriji?

U galeriji sada imamo mnogo slika raznih autora, prvenstveno iz Vranja. Cilj nam je pre svega promocija naših umetnika, jer smo grad koji ima mnoštvo plodonosnih slikara, a koji manjka sa publikom i interesovanjem za ovaj vid umetnosti.

Izvor: jugmedia.rs
Izvor: jugmedia.rs

Šta bi poručio mladim zaljubljenicima u umetnost?

Mladim zaljubljenicima u umetnost bih poručio da su na pravom putu da upoznaju sebe i druge, bilo iz vizure posmatrača ili stvaraoca.

Autor: Stanislava Jovanović

Slične vesti