fbpx

Festival ,,Vranjska gradska pesma” 21. i 22. februara 2020. godine

U Vranju će se 21. i 22. februara održati festival ,,Vranjska gradska pesma”.

Festival ,,Vranjska gradska pesma” se održava u čast Stane Avramović Karamigne, kao i u čast sevdaha i duha jednog vremena koje je ostavilo dubok trag na muzičkoj sceni Srbije i koje se zasigurno više nikada neće ponoviti.

Festival ,,Vranjska gradska pesma” se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i u organizaciji Grada Vranja je, a Stana Avramović Karaminga je dostojan nosilac tog nasleđa koje je ostavljeno nama na čuvanje i ponos.

PODSETIMO SE, KO JE BILA STANA AVRAMOVIĆ KARAMINGA

Stana je rođena 1897. godine u selu Kupinince u blizini Vranja i bila je najmlađa ćerka Tome i MagdeStana Karaminga je sve do svoje udaje živela u vranjskom naselju Odžinka sa porodicom, roditeljima i sestrama: Darinkom (kasnije poznatom kao baba Dika), Vankom i Vaskom. Udala se za Voju Avramovića, koji je poticao iz čuvene vranjske porodice AvramciVoja je bio vozač po zanimanju i imao je svoju mehaničarsku radnju u Beogradskoj ulici. Odmah preko puta radnje je bila i kuća u kojoj su živeli.

Brojne vranjske pesme koje je Stana sačuvala od zaborava su kasnije postale nadaleko čuvene, neke je čak i sama ispevala. Zbog svog ugleda je mnogim pevačima i muzičkim stručnjacima bila uzor.

Stana Avramović je decenijama prenosila mlađim generacijama izvornu vranjsku pesmu i na taj način je čuvala i negovala. I sama je bila autor nekih pesama, ali je to dugo krila i razloge za tako nešto zna samo ona. Možda je njena želja da bude anonimna kada su autorske pesme u pitanju baš zbog toga što su one spevane prema istinitim događajima i ličnostima.

Poznata vranjska pesma ,,Dimitrije, sine Mitre” je baš jedna od tih pesama koja je nastala po stvarnim događajima. Stana je pesmu ispevala 1919. godine.

Pred smrt je Stana svojim prijateljima priznala: ,,Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu.” Umrla je 1969. godine.

Pesma je bila Stanin život i zbog toga nije iznenađujuće to što je svojim bližnjima u amanet naredila da je ne oplakuju mnogo.

,,Preko crno belo da mi turite i umesto suze da bude pesma.”

Njena poslednja želja je bila da joj na sahrani na klarinetu svira solista Kurta AjredinovićKurta Ajredinović je bio izvrstan klarinetista i učitelj vrsnog školovanog mužičara Božidara Bokija Miloševića.

Želja joj je ispoštovana, tog prohladnog 21. februara 1969. godine, uz zubato zimsko sunce koje sija a ne greje, Stanin pogreb je bio drugačiji od ostalih. Tu, ispred sveštenika, a iza pogrebnog venca se mogla čuti mizika koja nije svirala posmrtni marš, već melodiju Stanine omiljene pesme ,,Dimitrije, sine Mitre”.

Međutim, postoji još jedna lirski obojena stara i divna pesma pod nazivom ,,Pišti plače Milica devojka” čija je autorka niko drugi do Stana Avramović Karaminga.

Slične vesti