fbpx

Festival klasične muzike „Piano summer“ u Vranju od 3. do 8. avgusta

Vranje će od 3. do 8. avgusta biti u znaku tradicionalnog Međunarodnog festivala klasične muzike „Piano summer“, koji se održava šestu godinu zaredom i koji će okupiti svetski priznate instrumentaliste.

Piano summer ove godine obeležava jedan važan muzički jubilej, 200 godina od rođenja Klare Šuman, nemačke pijanistkinje, kompozitorke i učiteljice.

Poseban ugođaj za vranjsku publiku, prema rečima organizatora, predstavljaće mogućnost da u interpretacijama umetnika uživaju slušajući izvođenja na klaviru marke Štajngreber, instrumentu nadaleko poznatom po zvuku koji je plemenitošću oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.

„Pomalo intrigantni moto ovogodišnjeg festivala – “Pijanistkinja sa novčanice” – posvećen je dvestotoj godišnjici rođenja Klare Šuman, pijanistkinji, pedagogu i kompozitorki, koju većina naših posetilaca prepoznaje kao lik sa novčanice od stotinu nemačkih maraka“, navodi se na zvaničnom sajtu festivala Piano Summer Vranje 2019.

Prvorazredni kulturni i umetnički događaj u jugoistočnoj Evropi, u Domu vojske 3. avgusta u 20 časova otvoriće pijanistkinja Gulsin Onaj iz Turske, koja će nastupiti u sklopu programa ,,Velika dama pijanizma” izvodeći dela Frederika Šopena.

Druge večeri festivala nastupiće pijanista Luiz Gustavo Karvaljo, u ponedeljak 5. avgusta vranjskoj publici predstaviće se pijanistkinja gruzijskog porekla Nino Gurevič, a njena sunarodnica Ana Takidze nastupiće u utorak 6. avgusta.

U sredu 7. avgusta predviđen je nastup Dragane Teparić pijanistkinje iz Beograda, dok će poslednje večeri festivala 8. avgusta nastupiti osnivač i umetnički direktor festivala, pijanista Zoran Imširović.

Na festivalu, vranjska publika biće u prilici da čuje kompozicije Šopena, Mocarta, Lista, Bramsa, Klare Šuman, Roberta Šumana, Rahmanjinova, Stravinskog, Šuberta.

Ulaz je, kao i svake godine, besplatan, a koncerti će biti održani u Domu vojske sa početkom u 20 časova.

J. Ristić

Slične vesti