fbpx

Festival evropskog filma prvi put u Vranju

Festival evropskog filma biće održan prvi put u Vranju od 3. do 7. juna, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info centra u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU.

Projekcije će se održavati u Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju, a gledaoci će imati prilike da vide savremena filmska ostvarenja najbolje evropske produkcije iz Španije, SAD, Francuske, Holandije, Finske, Danske, Švedske, Belgije, Bugarske, Portugalije, Brazila.

„Ove godine imamo veći broj filmova i veći broj lokacija. Do kraja avgusta putujući Festival evropskog filma gostuje u devet gradova sa šest filmova, a nakon toga će tokom jeseni biti uključeno još 18 filmova najbolje evropske produkcije. Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju“, poručuju organizatori.

Festival, koji se održava osmu godinu zaredom, u Vranju će u ponedeljak 3. juna u 19 časova otvoriti španski dokumentarac Tišina drugih.

U utorak, sredu i četvrtak biće prikazana po jedna projekcija od 17 časova, dok će dva filma biti prikazana u petak 7. juna, i to od 15 i 17 časova.

Ulaz je besplatan.

Nakon Vranja, festival se seli u Leskovac, Šabac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Ćićevac, Smederevo i Zemun.

PROGRAM FESTIVALA

– Ponedeljak 3.6.2019. u 19h

TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)

Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)

Zemlje: Španija, SAD

Distribucija: Cinephil

Sinopsis: Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Sukobi, pravda, aktuelna pitanja, ljudska prava, istorija

Prestižne nagrade: Nagrada publike Panorama na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Mirovna nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, nagrada Goja za najbolji dokumentarac

________________________________________

– Utorak utorak 4.6.2019. u 17h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)

Zemlje: Portugal, France, Brazil

Distribucija: Charades

Sinopsis: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija

Teme: Migracije, sport, politika

Prestižne nagrade: Velika nagrada kritike u Kanu, Cine Ceará Feature Film Trophy, nagrada žirija na filmskom festivalu u Filadelfiji

________________________________________

– Sreda 5.6.2019. u 17h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)

Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Distribucija: Be for film

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie

Teme: Politika

Prestižne nagrade: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi

________________________________________

– Četvrtak 6.6.2019. u 17h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)

Zemlja: Francuska

Distribucija: Heretic

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Žanr: Drama

Teme: Životna sredina, društvena pitanja, životinje

Prestižne nagrade: Nagrada Cezar za najbolji film prvenac, nagrada Cezar za najboljeg glumca, nagrada Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi

________________________________________

– Petak 7.6.2019. u 15h

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)

Zemlja: Holandija

Distribucija: cats&docs

Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Migracije, politika, aktuelna pitanja, pravda, društvena pitanja

Prestižne nagrade: Specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, posebno priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Madridu.

________________________________________

– Petak 7.6.2019. u 17h

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)

Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Distribucija: Cinephil

Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Mladi, sukobi, ljudska prava

Prestižne nagrade: Nagrada za debi na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, nagrada DocAviv za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

J.R.

Slične vesti