Festival evropskog filma prvi put u Vranju

0
J. Ristić

Festival evropskog filma biće održan prvi put u Vranju od 3. do 7. juna, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info centra u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU.

Projekcije će se održavati u Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju, a gledaoci će imati prilike da vide savremena filmska ostvarenja najbolje evropske produkcije iz Španije, SAD, Francuske, Holandije, Finske, Danske, Švedske, Belgije, Bugarske, Portugalije, Brazila.

„Ove godine imamo veći broj filmova i veći broj lokacija. Do kraja avgusta putujući Festival evropskog filma gostuje u devet gradova sa šest filmova, a nakon toga će tokom jeseni biti uključeno još 18 filmova najbolje evropske produkcije. Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju“, poručuju organizatori.

Festival, koji se održava osmu godinu zaredom, u Vranju će u ponedeljak 3. juna u 19 časova otvoriti španski dokumentarac Tišina drugih.

U utorak, sredu i četvrtak biće prikazana po jedna projekcija od 17 časova, dok će dva filma biti prikazana u petak 7. juna, i to od 15 i 17 časova.

Ulaz je besplatan.

Nakon Vranja, festival se seli u Leskovac, Šabac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Ćićevac, Smederevo i Zemun.

PROGRAM FESTIVALA

– Ponedeljak 3.6.2019. u 19h

TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)

Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)

Zemlje: Španija, SAD

Distribucija: Cinephil

Sinopsis: Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Sukobi, pravda, aktuelna pitanja, ljudska prava, istorija

Prestižne nagrade: Nagrada publike Panorama na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Mirovna nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, nagrada Goja za najbolji dokumentarac

________________________________________

– Utorak utorak 4.6.2019. u 17h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)

Zemlje: Portugal, France, Brazil

Distribucija: Charades

Sinopsis: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija

Teme: Migracije, sport, politika

Prestižne nagrade: Velika nagrada kritike u Kanu, Cine Ceará Feature Film Trophy, nagrada žirija na filmskom festivalu u Filadelfiji

________________________________________

– Sreda 5.6.2019. u 17h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)

Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Distribucija: Be for film

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie

Teme: Politika

Prestižne nagrade: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi

________________________________________

– Četvrtak 6.6.2019. u 17h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)

Zemlja: Francuska

Distribucija: Heretic

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Žanr: Drama

Teme: Životna sredina, društvena pitanja, životinje

Prestižne nagrade: Nagrada Cezar za najbolji film prvenac, nagrada Cezar za najboljeg glumca, nagrada Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi

________________________________________

– Petak 7.6.2019. u 15h

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)

Zemlja: Holandija

Distribucija: cats&docs

Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Migracije, politika, aktuelna pitanja, pravda, društvena pitanja

Prestižne nagrade: Specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, posebno priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Madridu.

________________________________________

– Petak 7.6.2019. u 17h

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)

Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Distribucija: Cinephil

Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Mladi, sukobi, ljudska prava

Prestižne nagrade: Nagrada za debi na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, nagrada DocAviv za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

J.R.

Prethodni tekstVranjanac sa ekipom Vojne akademije prvi na memorijalnoj jedriličarskoj regati
Sledeći tekstGimnazija organizovala prevoz do Leskovca za učenike koji polažu prijemni za IT odeljenje

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime