fbpx

Džepovi su samo za muškarce?

U srednjem veku su i muškarci i žene nosili vrećice koje bi bile kačene na kaiš. Krojači su u 17. veku počeli da šiju džepove direktno na mušku odeću (tačnije na kapute, pantalone ili prsluke). A što se ženske mode tiče haljine su bivale sve šire i glomaznije sa dosta slojeva ispod.

 

Svakodnevna odeća najčešće se sastojala iz 3 sloja (podsuknja i dva sloja donjeg veša). Ženski džep predstavljala je vrećica ušivena izmedju spoljašnjeg i središnjeg sloja, a kako dame ne bi smele da podižu podsuknju bio je izuzetno nepristupačan. Krajem 18. veka gornji delovi haljine više su išli uz telo pa ovo mesto nije bilo prikladno za džepove. Žene su počele da nose male tašne koje su više imale dekorativnu svrhu. To je dovoljan prostor da stane par novčića i mozda neki kozmetički proizvod. Džepovi su prestali da se šiju na žensku odeću jer žene nisu raspolagale novcem i samim tim ,,one ne bi imale šta da stave u džep”.

Izvor: pinterest.com
Izvor: pinterest.com

Godine 1948. kada je otpočela borba za osnovna ženska prava (pre svega pravo glasa) u SAD-u džepovi su postali simbol pokreta feminizma prvog talasa. Početkom 20. veka “sufražetsko odelo” postalo je popularno. To je odelo koje su nosile sufražetkinje (zene koje su se borile za pravo glasa u SAD-u) i na njemu je bilo ušiveno 6 masivnih džepova. Koko Šanel je 1920ih ponovo uvela džepove za žensku odeću (najčešće sakoe ali i na pantalone pa čak i suknje). Kristijan Dior je jednom prilikom izjavio: ,,Muškarci imaju džepove da drže stvari u njima, a žene za dekoraciju”. Za vreme drugog svetskog rata nosile su se pantalone sa velikim džepovima jer su najpraktičnije, ali to nije jedini razlog. Džepovi na ženskoj odeći predstavljali su znak finansijske nezavisnosti.

Izvor: pinterest.com
Izvor: pinterest.com

Nakon drugog svetskog rata (1950ih) ženska odeća, opet, postaje ženstvena. Popularne su haljine sa izuzetno uskim strukovima i naravno, bez džepova. Tada je procvetala industrija proizvodnje torbica. Proizvođači odeće i proizvođači torbica sklapali su dogovore da se džepovi ne šiju na žensku odeću da bi se povećao profit i potražnja za tašnama.

Izvor: vintageclothinglove.blogspot.com
Izvor: vintageclothinglove.blogspot.com

Iako je sada situacija malo bolja, ženski džepovi su još uvek znatno manji od muških a mnoge žene teže ka tome da usklade boje kaputa sa torbom, torbe sa čizmama i tako u krug.

 

Autor: Teodora Đorđević

Slične vesti