fbpx

Dvadeset godina od NATO agresije na Jugoslaviju

Pre dve decenije na današnji dan počela je NATO agresija i ofanziva na Jugoslaviju. Našu državu je napala koalicija 19 država iz vazduha. Dve decenije kasnije mi ne zaboravljamo ono što se desilo, ono što je srušeno i ono najvažnije, one koji su izgubili živote.

,,Kažu da tuga i bol vremenom izblede, da su ožiljci samo uspomene bolne prošlosti, kažu da je zaborav jači od patnje. Danas se navršava dve decenije naše žive rane, dve decenije kad znamo da je naša tuga neutešna, a naša bol neprolazna – rekao je gradonačelnik.

Na komemoraciji koja je otvorena pevanjem himne ,,Bože pravde”, držanjem opela, kao i obraćanjem gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića, predstavnici raznih ustanova u gradu su položili vence žrtvama koji su izgubili svoje živote od 1990 do 1999. godine.

Svaka žrtva je veliki gubitak za nas, poginulo je 62 građana Vranja i okolnih mesta, od kojih je 34 civili, među kojima ima i dece. Tada smo izgubili mnogo, a od tada i mnogo više. Bombardovani smo osiromašenim uranijumom, kasetnim bombama velike razorne moći, bombardovani smo protivpravno svim Zakonima i odredbama Evropske unije i celog sveta, a ono što je danas ostalo su – posledice. Sve je više žrtava bombardovanja, sve veći broj malignih bolesti, sve više ljudi umiru od ove opake bolesti koja dolazi u različitim oblicima. Mi, sve ovo, NE ZABORAVLJAMO!

Slične vesti