fbpx

Dom učenika srednjih škola Vranje učesnik Međunarodnog školskog festivala kreativnih filmova – „KREF 2019.“

Na ovogodišnjem Festivalu kreativnog filma „KREF 2019.“ učestvuje i Dom učenika srednjih škola Vranje u kategoriji „Igrani film – Vaspitni izazov 2019.“ sa filmom „Virtuelna ličnost“.

,,Opredelili smo se za ovu temu filma jer smatramo da je suočavanje sa modernim tehnologijama i virtuelnim životom mladih možda najvažniji vaspitni izazov današnjice, obzirom da je granica između korisnog i opasnog posećivanja društvenih mreža i upotrebe interneta uopšte odavno pređena” kažu iz ove ustanove.

U razgovoru sa Jovanom Trajković, stručnim saradnikom – bibliotekarom Doma učenika srednjih škola Vranje, saznali smo zašto je značajan ovaj festival filma, kao i tema filma u njenoj režiji.

,,Korišćenje interneta je imperativ današnjeg sveta, a profil na društvenim mrežama je „znak da postojiš“, što je pokazatelj vrlo diskutabilnog sistema vrednosti. Virtuelni svet nudi socijalnu podršku – društvene mreže, koju adolescenti lakše uspostavljaju virtuelno nego li uživo, kao i mogućnost da budete onakvi kakvi bi želeli – online identitet. Funkcioniše na principu zadovoljstva, bezvremenski je i nema probleme koje sa sobom nosi realni svet.”

Ističe, da bar iz njenog iskustva rada sa decom i mladima prekomerna upotreba društvenih mreža uveliko utiče na poremećaj pažnje mladih, zbog čega postaju lenji i nezainteresovani za aktivnosti u realnom svetu. Ona navodi da utiče i na njihov uspeh u školi, odnos sa okolinom i porast nezadovoljstva sobom, kao i da je mlade sve teže pridobiti za saradnju, okupirati njihovu pažnju i vaspitno delovati, jer se mnogo lakše i brže „navuku“ na internet, za razliku od starijih, što zavisi od zrelosti ličnosti.

 

,,Dom kao i škola mora biti u koraku sa vremenom u kojem žive njegovi korisnici i sa njihovim interesovanjima. U tom smislu, želeli smo da tema filma bude aktuelna i interesantna mladima, da provocira učešće, a da ujedno ima i edukativnu poruku koja usmerava na pravilne izbore i poželjno ponašanje. Tekst filma navodi na razmišljanje i budi svest o virtuelnom životu koji vodimo”.

Film „Virtuelna ličnost“ prikazuje uticaj savremenih trendova na mlade ljude, koje nameću mediji i moderna tehnologija. Ideja filma je da na savremen način prikaže jedan od bitnih problema sa kojim se mladi danas susreću – „biti savršen i urban da bi bio prihvaćen“ i u isto vreme potisnuti sebe, osećanja i prave vrednosti. Film ima za cilj da „osvesti“ mlade generacije i ukaže na ispravno ponašanje i prave izbore u modernom svetu tehnologije, što je jedan od najvećih vaspitnih izazova 21. veka.

,,Želja nam je da film pogleda što veći broj mladih ljudi i razmisli o poruci koju film šalje. Ne treba biti izolovan iz modernog sveta, treba ići u korak s vremenom ali tako da to ne menja naš identitet, našu ličnost, navike, izbore… Treba odabrati ono što je dobro i korisno i biti umeren – da virtuelno ne zameni realno. Cilj učešća na ovom konkursu nam je da podstičemo prave vrednosti, da ostvarimo saradnju sa kolegama i učenicima iz drugih gradova i promovišemo naš Dom”, dodaje Jovana..

Međunarodno takmičenje kreativnog filma podržano je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, otvoreno za učenike od 6 do 18 godina, edukatore i stručne saradnike u ulozi autora filma ili mentora. Učenici, nastavnici iz osnovnih škola iz Srbije i regiona takmiče se u kreiranju lipdub, edukativnog i minecraft filma, a vranjski Dom učenika je prvi i jedini srednjoškolski Dom koji se prijavio za učešće na ovom festivalu.

,,Lepo smo se zabavljali tokom snimanja, a nadamo se da će naš film doći do polu-finala koje se odžržava u Leskovcu, a ako budemo imali uspeha i do finala koje će biti organizovano u Makedoniji u Štipu septembra meseca. Još veća satisfakcija je što smo sve radili sami – od ideje filma, pisanja scenarija i teksta, do snimanja i montaže. Bilo mi je posebno zadovoljstvo biti mentor ovako dobroj ekipi, a u tome je pomogla i moja draga koleginica Tanja Veličković, vaspitač u Domu”.

,,Veliku podršku u radu pružila nam je direktorka Doma, gospođa Maja Ristić, koja uvek ima sluha za kreativno angažovanje i obezbeđivanje svega što je potrebno za nesmetanu realizaciju vaspitnih aktivnosti u Domu. A najveće pohvale zaslužili su naši dragi učenici Aleksandar Stojanović i Marija Dimitrijević (u glavnim ulogama) i svi ostali koji su učestvovali: Luka Đorđević, Filip Spasić, Milan Trajković, Stole Trajković, Lazar Arsić, Vukašin Stojković, Aleksandar Mihajlović, Dejan Stojanović, Ana Živković, Nikoleta Jovanović, Anastasija Trajković, Irina Đorđević, Milica Anđelović, Milena Stojanović, Anđela Mladenović, Aleksandra Stojmenović, Katarina Cvetković, Dragana Nikolić”.

Slične vesti