fbpx

Dodeljene novinarske nagrade „Slađana Veljković“

Novinarska nagrada „Slađana Veljković“ dodeljena je prvi put u Vranju, u ponedeljak uveče u Galeriji Narodnog univerziteta.

Nagrada je ustanovljena u čast prerano preminule novinarke, nekadašnje urednice nedeljnika Vranjske i dopisnice Večernjih novosti.

Žiri u sastavu Momčilo Popović šef deska Večernjih novosti, Miljana Okiljević Nikolić šefica dopisništva RTS-a u Vranju i Saša Stojković urednik portala Info Vranjske, odlučio je ko će dobiti nagradu.

Priznanje za najbolju reportažu dodeljeno je Muharemu Mutabdžiji novinaru lista „Polimlje“ za reportažu „Sve ljubavi Milića Avramovića“, objavljenu u ovom listu.

Foto Čaršija

Nagradu u kategoriji „novinarski poduhvat“ podelile su novinarka Bete Biljana Ljubisavljević i novinarka RTS –a  Lidija Georgijeva .

Tekstovi i televizijski prilozi koje su uradile ove novinarke podstakle su brojne humane ljude iz naše zemlje i dijaspore da pomognu Jovanu Nikoliću (16) iz Vrmdže kraj Sokobanje, koji je nakon smrti oca ostao da živi u selu, u oronuloj kući bez struje i vode. Jovan se uselio u novu kuću samo tri meseca nakon što je priča o njemu objavljenja, a zahvaljujući humanim ljudima imao je i dovoljno hrane, odeće i ogreva za zimu.

U kategoriji najbolji uređivački rad nagrada je dodeljena Aleksandru Stankovu novinaru i uredniku niškog portala Južne vesti.

Foto Čaršija

Momčilo Popović, obrazlažući odluku žirija, naglasio je da je „Slađana Veljković u Novostima bila bestseler“.

„Moj osnovni kriterijum kojim sam testirao prispele predloge, bio je poznanstvo sa Slađanom. Slađana Veljković bila je stvaralac originala, sa ekstremno tananim osećajem za pravu reč, emociju i događaj. Sa merom za pravdu, pre svega. Za običnog čoveka i njegove svakodnevne probleme. Njoj nije trebao kompas da se snađe i u temama u kojima nije bila. Takvi novinari su bili i do danas ostali retki. I zato se pamte i citiraju“, rekao je između ostalog Popović.

Sponzor prve nagrade Slađana Veljković je vranjski  British American Tobacco, kompanija koja  pored investicija u sopstvenu proizvodnju intezivno investira i u društveno odgovorne projekte.

Na konkurs je pristiglo ukupno 38 predloga, a stručni žiri je od 24 rada, izabrao četiri najbolja laureata nagrade „Slađana Veljković“.

U okviru dodele priznanja, otvorena je izložba fotografija „Jedna karijera u 50 slika“, koju je otvorila većnica za kulturu Zorica Jović.

Reč je o fotografijama koje ilustruju karijeru Slađane Veljković dok je radila u nedeljniku Vranjske i u Večernjim novostima.

Izložbu je organizovao vranjski Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, a finansijski podržao grad Vranje na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture.

J.R.

Slične vesti