fbpx

Deca migranti igrali fudbal i kriket sa svojim vršnjacima iz Vranja

Osnovci iz Vranja i njihovi vršnjaci iz Centra za azil koji se nalazi u ovom mestu učestvovali su u trećem od ukupno pet planiranih događaja u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), a u okviru projekta „Hi5 Happy Caravan“ koji ima za cilj integraciju dece migranata u lokalno društvo, saopšteno je na sajtu OKS.

Prema rečima koordinatorke projekta Mirjane Ivković, deca su odlično reagovala i sjajno su se provela igrajući kriket i „fudbal 3“, igru koja je osmišljena tako da stavlja akcenat na fer plej i jednakost.

Kriket je izabran jer je među popularnijim sportovima u zemljama odakle dolazi najveći broj migranata koji se zadržavaju u Srbiji. Iako je kod nas ovaj sport tek u razvoju i deca koja su se prvi put susrela sa kriketom su veoma pozitivno reagovala. Do sada je više od 150 dece učestvovalo u programu. Za nekoliko dana bićemo u Sjenici, a završni događaj će se održati u maju u Beogradu,“ rekla je ona.

Foto: J. Ristić

Vranjskoj školi i Centru za azil poklonjeni su sportski rekviziti koji će doprineti razvoju sporta i održivosti projekta.
Projekat „Hi5 Happy Caravan“ realizuje se kroz program Međunarodnog olimpijskog komiteta „Young Change Makers+“, uz sponzorstvo kompanije Panasonic, a u saradnji sa Grupom 484, Kriket federacijom Srbije i organizacijom ENGSO kroz projekat ASPIRE.

Pre Vranja „Hi5 Happy Caravan“ posetio je Bogovađu i Banju Koviljaču, a u narednom periodu planirana su još dva događaja u Sjenici i Beogradu.
Događajima je prethodio seminar „Inkluzija migranata u društvo kroz sport i igru“, koji je održan u septembru 2018. u prostorijama Fudbalskog Saveza Srbije u Staroj Pazovi.

J.R.

Slične vesti