fbpx

Darko Smiljković – mladi stomatolog iz Vranja

Borba protiv bolesti zuba i prevencija istih, specijalnost su stomatologa. Njhovoj branši od skora se priključio i naš mladi sugrađanin doktor stomatologije Darko Smiljković.

Završio je integrisane akademske studije stomatologije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Za vreme studija je bio autor istraživačkog rada na kongresu studenata sa internacionalnim učešćem. Po završetku, pripravnički staž obavio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Čaršija: Zašto ste se odlučili baš za ovaj posao?

Darko: Nakon završene gimnazije znao sam da bih voleo da se bavim nečim što ima veze s medicinom. Stomatologija me je privukla jer mi pruža zadovoljstvo da pomažem ljudima, da im otklanjam bol i unapredjujem estetiku. Zdravi I lepi zubi su ključ uspeha!

Čaršija: Po Vašem mišljenju, da li mladi dovoljno brinu o zubima?

Darko: Možda, ali da moramo brinuti bolje, moramo.

Čaršija: Šta biste im savetovali?

Nema tu mnogo filozofije ☺, održavajte oralnu higijenu redovono i idite na redovne preglede i kontrole kod stomatologa.

Čaršija: Šta je najgore što neko može da uradi za svoje zube?

Darko: Odlučiti da se zub izvadi bez ,,borbe”. I najgori zub koji se može spasiti je bolji od najboljeg veštačkog.

Čaršija: Sudirali ste u Kragujevcu, a pripravnički staž obavili na Vojnomedicinskoj akademiji? Što baš VMA?

Darko: Nakon završenih studija razmišljao sam puno o tome gde bih mogao da obavim pripravnički staž. Vojnomedicinska akademija mi je delovala kao nešto idealno. I jeste tako.  Upoznao sam puno divnih ljudi, naučio mnoge stvari, usavršio sebe u svakom smislu.

Čaršija: Gde ste zaposleni? Koje intervencije Vi vršite i ko su Vaši pacijenti?

Darko: Trenutno radim u jednoj ordinaciji u Vranju i tu vršimo lečenja, popravke, vađenje zuba i… Radimo sve vrste protetskih radova. Doktor sa kojim radim ima višedecenijsko iskustvo pa  slobodno mogu reći da imam i više od odličnog mentora. Takođe, dozvoljenim i najsigurnijim mogućim metodama vršimo i izbeljivanja zuba. Naši pacijenti su osobe različitih generacija, od dece predškolskog uzrasta do osoba u poznijim godinama. Mnogi naši pacijenti su iz dijaspore koji su uvideli da je naš rad na istom nivou kao i u najrazvijenijim delovima sveta, a da su cene neuporedivo nize.

Čaršija: Kažete da trenutno radite u Vranju, da li to znači da planirate da odete odavde?

Darko: Na žalost ili na sreću, da. Dobio sam poslovnu ponudu i u septembru odlazim u Brno.  Najpre ću pohađati predavanja na fakultetu Masarikovog Univerziteta u Brnu, a kasnije bi trebalo da polažem za licencu i da krenem da radim. Nadam se najboljem.

Čaršija: Time što odlazite u inostranstvo želite da kažete da u Srbiji ne može da se živi od stomatologije?

Darko: S tim da sam tek na početku karijere, nisam siguran da mogu da Vam dam pravi odgovor. Ja i dalje verujem da se u Srbiji kvalitet i trud cene.

Čaršija: Koliko vam je bitno zadovoljstvo pacijenata?

Darko: Svakom stomatologu je zadovoljstvo pacijenata na prvom mestu. Meni je, kao mladom stomatologu u fokusu pacijent, i sve se vrti oko njih-edukacija, znanje i sve ostalo su produkti želje za što kvalitetnijom uslugom koju pružamo.

Čaršija: Da li radite na inovacijama?

Darko: Imam puno ideja svakako,  ali kako kaže moj deda- ne treba govoriti kako mozemo skočiti iz bureta, vec to treba i pokazati. Zato opet kažem, step by step

Čaršija: Koji je Vaš moto?

Darko: Moj moto je step by step. Postaviti pravilne ciljeve, a to je zadovoljan pacijent I etičan rad. Sve ostalo ce doći samo po sebi.

Čaršija: I za kraj, poruka našim čitaocima?

Darko: Održavajte oralnu higijenu. Ne zamarajte se čudesnim i skupim četkicama i pastama. Svaka četkica koju ćete redovno koristiti je dobra. I evo da ponovim još jednom, idite na redovne preglede i kontrole kod stomatologa. ☺

Slične vesti