fbpx

Danas se praznuju arhiepiskop srpski Danilo i sveti Ignjatije Bogonosac

Srpska pravoslavna crkva u Vranju, kao i svi pravoslavni vernici širom Srbije i sveta danas slave dva svetitelja, Svetog Danila II, poznatog i kao Danilo Pećki, i Ignjatija Bogonosca, poznatog kao Ignjat Antiohijski.

SVETI DANILO II (DANILO PEĆKI)

Danilo Pećki je hrišćanski svetitelj, bio je 11. pravoslavni srpski arhiepiskop i književnik. Njegovo svetovno ime pre monašenja nije zabeleženo. Poticao je iz vlastelinske porodice i bio je u službi kralja Milutina, odakle beži u Koćulski manastir kod Ibra. Tamo ga je dočekao iguman Nikola koji ga je zamonašio i dao mu ime Danilo.

Bio je godinu i po dana, kao jeromonah, kod arhiepiskopa Jevstatija II, a onda na saboru održanom u Srbiji biva izabran za igumana Hilandara, u vreme kada Hilandar i Sveta gora trpe napade od katalonskih razbojničkih četa, te je Danilo više bio ratnik i diplomata nego monah.

Posle smrti svog učenika, arhiepiskopa Nikodima, Danilo je 14. septembra 1324. godine odabran za jedanaestog arhiepiskopa srpskog. Kao arhiepiskop, posvetio se obnavljanju starih i izgradnji novih crkava. Nadgledao je zidanje manastira Dečani i manastira Banja. U svom monaškom životu je živeo pod strogim oravilima i imao je ,,dar suza”.

Srpska pravoslavna crkva ga je, nakon njegove smrti, izmedju 19. i 20. decembra 1337. godine, proglasila svetiteljem i njegov dan se slavi 2. januara po gregorijanskom kalendaru.

Tokom 20. veka se našao na listi od 100 najznamenitijih Srba, a u decembru 1987. godine je povodom 650 godina od njegove smrti održan medjunarodni naučni skup koji je organizovao SANU.

Arhiepiskop srpski Danilo II

IGNJATIJE BOGONOSAC (IGNJATIJE ANTIOHIJSKI)

Ignjatije Bogonosac je bio treći po redu patrijarh Antiohijske crkve, takođe, bio je i učenik Svetog Jovana Bogoslova.

Za episkopa u Antiohiji je postavljen odlukom svetih apostola. Ulagao je mnogo truda u propovedanju pobožnosti i prvi uvodi antifonski način pojanja u crkvi.

Ignjatije je bio okovan i bačen lavovima koji su ga rastrgli i pojeli, ostavivši samo nekoliko većih kostiju i srce, zbog odbijanja predloga cara Trajana da prinese žrtvu idolima i da zauzvrat bude proglašen senatorom. Veruje se da se Ignjatije Bogonosac nakon toga javljao više puta iz raja i činio čuda.

Srpska pravoslavna crkva ovog sveca slavi 20. decembra i 29. januara po crkvenom, a 2. januara i 11. februara po gregorijanskom kalendaru.

Sveti Ignjatije Bogonosac

Slične vesti