fbpx

Danas se obeležava Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici obeležava se 18. maja, a obeležavanje ovakvog dana je počelo od 2017. godine, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije.

Takva odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja. Inicijativu je potpisima podržalo 8000 građana i građanki u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje ovakve inicijative su zločini počinjeni 2015. godine, kada je od 16. do 18. maja, dakle tokom samo tri dana, ubijeno 7 žena, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja - “nijedna žena manje, nijedna ...

Prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilaja i Autinomnog ženskog centra, u Srbiji je od početka 2020. godine, u porodično partnerskom nasilju ubijeno 6 žena. Podaci za poslednjih 20 godina govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Najveći broj ubistava je počinjen nožem ili vatrenim oružijem, i to, najčešće, od strane partnera. Želimo da naglasimo da brojke mogu biti veće od pomenutih, s obzirom da su prikupljane iz medijskih izveštaja, jer zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja - JUGPRESS

Na današnji dan pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama. Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama, bez obzira na okolnosti. Korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive – navodi se u saopštenju mreže Žene protiv nasilja, povodom 18. maja Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Užice – Uličnom akcijom, obeležiće se Nacionalni Dan sećanja na ...

Slične vesti