fbpx

Danas je Svetski dan slobode medija

Širom sveta i u Srbiji danas se obeležava Svetski dan slobode medija, a odluka o obeležavanju doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija.

Pravo na slobodu izražavanja zagarantovano je članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost” pozvali su novinare da danas od 11.55 do 12.00 časova, u okviru akcije ,,Pet minuta gromoglasne tišine” isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode medija održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. godine posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

UNESKO takođe obeležava Svetski dan slobode medija svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

J.R.

Slične vesti