Danas je Svetski dan slobode medija

1

Širom sveta i u Srbiji danas se obeležava Svetski dan slobode medija, a odluka o obeležavanju doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija.

Pravo na slobodu izražavanja zagarantovano je članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost” pozvali su novinare da danas od 11.55 do 12.00 časova, u okviru akcije ,,Pet minuta gromoglasne tišine” isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode medija održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. godine posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

UNESKO takođe obeležava Svetski dan slobode medija svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

J.R.

Prethodni tekstMemorijalni turnir u bilijaru ,,Stevica Stojanović”
Sledeći tekstOsvajač brojnih nagrada i turnira, licencirani trener i šampion u bilijaru – Dejan Stanković iz kluba ,,Power Shot”

1 KOMENTAR

  1. whoah this weblog is fantastic i like studying your posts. Stay up the good work! You realize, lots of persons are hunting around for this info, you could help them greatly.

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime