Danas je Svetski dan slobode medija: U 11.55 Pet minuta gromoglasne tišine

0

U nedelju se u Vranju i širom Srbije obeležava Svetski dan slobode medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”, kao i Sindikat novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11.55 isključe tonzamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

U saopštenju Sindikata novinara Srbije ukazuje se da je vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarade, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da im je zabranjeno sindikalo organizovanje.

Dodaje se i da medijski radnici trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njhovom, a ne u javnom interesu, kao i da se novinari hapse da im se preti.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan slobode medija svim novinarima i medijskim radnicima u Srbiji i pozvalo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija i da se ponašaju profesionalno i odgovorno.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) povodom Dana slobode medija podseća javnost da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje pravo građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

Preuzeto od vranjenews.rs

Prethodni tekstDanilo (11) je 80 dana u izolaciji u borbi sa leukemijom, sada mu je potrebna naša pomoć. Budi human!
Sledeći tekstМама, јеси ли зарадила довољно да ми купиш ново детињство?

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime