fbpx

Danas je Sveti Nikola, čudotvorac i zaštitnik ljudi i dece

Danas srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u Vranju i širkm Srbije, kao i sveta, slave Svetog Nikolu.

Sveti Nikola je u hrišćanstvu poznat i kao Nikola Mirlikijski i Nikola Čudotvorac. Hrišćani ga poštuju kao čudotvorca i zaštitnika putnika, zatvorenika j siromaha, a takodje i kao zaštitnika društva, a posebno dece.

Smatra se za hramovnu i manastirsku slavu srpske pravoslavne crkve, a spada i u najčešće slavljenu slavu u narodu. Kako se procenjuje, polovina pravoslavaca u Srbiji slavi ovu slavu.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava. Slavi se uvek istog datuma, po starom kalendaru je to 6. decembar, a po novom 19. decembar, baš na dan kada je svetitelj preminuo, 343. godine.

Veruje se da je za stvaranje Deda Mraza osnovu dao baš ovaj svetitelj. U njegovim žitijima se govori o poklonu Svetog Nikole za tri ćerke jednog siromašnog čoveka i da je odatle proizašao običaj poklanjanja za Božić. U porti crkve Sveti Nikola, u Miri, gde su se nekada nalazile njegove mošti nalazi se i statua sveca u liku Deda Mraza (Božić Bate), a uz nju prikladna vreća poklona.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih moštiju iz kojih izbija sveto miro, kojim se leče bolesni. Ovaj svetitelj važi i za zaštitnika moreplovaca, spašavao je nasukane i izgubljene brodove. Iz tog razloga ga moreplovci često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Običaj je bio da na ovaj datum sve lađe, gde god bile, bacaju svoja sidra i miruju do sutradan, na taj način odajući slavu ovom svetitelju. Danas se to promenilo, te se uoči praznika mornari zaustave kako bi se pomolili, a onda nastave dalje svojim putem.

Zaštitnik je grada Amsterdama i države Rusije. A mnoge katoličke zemlje ga praznuju kao dečiji praznik.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patark u Likiji kao jedinac, a roditelji su mu bili ugledni i bogati ljudi. Svoj duhovni život započinje u manastiru Novi Sion. Nakon smrti svojih roditelja, vođen čudnim nebeskim glasom, počeo je da širi veru, pravdu i milosrđe.

Sveti Nikola se uvek pada u toku velikog božićnog posta, stoga je trpeza uvek posna.

Pomolite se danas za svoje najmilije i uživajte u danu.
Srećna slava!

Slične vesti