fbpx

Danas je Sveti Jovan Bogoslov, sin groma i omiljeni Hristov učenik

Danas je Sveti Jovan Bogoslov, svetitelj kojeg Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dva puta godišnje, 9. oktobra u znak sećanja na njegovo upokojenje i 21. maja, dan kads se iz njegovog groba širi čudesni, kako vernici kažu, lekoviti prah.

Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista sa bratom Jakovom.

Jovan je bio i sin Zevedejev i ribar na Galilejskom jezeru.

Jovan i Jakov su bili Isusovi učenici i apostoli. Isus ih je, takođe, nazvao i sinovima groma. Za Jovana Bogoslova važi da je bio Hristov omiljeni učenik.

Jedino je Jovan, zajedno sa Svetom Bogomajkom, ostao pod krstom raspetog Gospoda, nije želeo da ga pusti i tada mu je obečo da će čuvati Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija. Bio je proganjan, ponižavan i mučen.

Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Nipošto ne smete da dotaknete ove ...
Mondo

Vreme koje je proveo u prognanstvu na ostrvu Patmos iskoristio je da napiše i čuveno Jevanđelje i Otkrovenje. Kada je na presto došao car Nerve, Jovan je bio oslobođen i vratio se u Efes, gde je nastavio da prevodi neznabožce u hrišćanstvo.

Živeo je više od 100 godina. Pred kraj svog života, Jovan je zašao iz Efesa, u pratnji svojih sedam učenika i naredio im da iskopaju grob u obliku krsta. Nakon toga je legao u taj grob, a učenici su ga sahranili.

Vernici su kasnije otvorili Jovanov grob, ali njegovog tela tamo nije bilo. Svake godine se 21. maja od Jovanovog groba dizao sitni prah, mirisan i lekovit. Narod je tim prahom lečio mnoge bolesti.

Slične vesti