fbpx

Danas je Savindan, školska slava i najveći hramovni i porodični praznik

Danas je Sveti Sava.

Savindan se slavi 27. januara. To je praznik Srpske pravoslavne crkve i njime se obeležava uspomena na Svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa srpskog.

Savindan je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu. Proglašen je i za školsku slavu.

Na današnji dan je Sveti Sava okončao svoj život, a crkva je odlučila da se baš ovog dana obeležava uspomena na delo Svetog Save, kao i na sam njegov život. Umro je 14. januara po starom kalendaru, a 27. po novom, 1236. godine u Trnovu, grad u Bugarskoj.

Stvaranjem nove srpske države je došlo i do procvata svetosavskog kulta. Himna svetom Savi je spevana početkom XIX veka, a 1840. godine njegov praznik zakonom postaje opšta školska slava u Srbiji.

Veliki broj srpskih narodnih običaja za ovaj praznik vezani su za stoku i strah od vukova. Poznato je da se pred Savindan stoka nije smela terati u šumu iz straha od vukova. Tih dana se ništa nije smelo raditi ni sa sečivom. Verovalo se da ako britve nisu otvarane, čeljusti vukovima ostaće sklopljene. Niti su žene smele da boje bilo šta u crveno, kako vukovi ne bi klali stoku.

U mnogim krajevima se Savindan proslavlja vrlo svečano, pre njega se postilo sedam dana, kako bi umolili sveca da odvrati vukove od stada.

Jedno od verovanja za Savindan jeste i to da ukoliko tog dana grmi, desiće se važni događaji u zemlji.

Slične vesti