fbpx

Danas je počeo veliki Vasrkšnji post, neka vam donese mir, ljubav i radost

Za sve pravoslavne vernike u Vranju, kao i širom Srbije i sveta, danas, u ponedeljak, 2. marta, počinje višenedeljni veliku Vaskršnji i časni post, a završava se praznikom vaskrsenja Isusa Hrista, odnosno Uskrsom.

Vernici, tokom ovog posta, ne jedu meso, sir, jaja, ribu, ni ulje. Samo se subotom i nedeljom, po običaju, razrešava ulje i vino. Razrešenje na ulje i vino se događa i na Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Riba se jede na praznik Cveti i Blagovesti.

Međutim, pored uzdržavanja od jela i pića postoji nešto važnije, a to je uzdržavanje od loših misli, reči i dela.

Ovih sedam nedelja je najblagoslovenije doba u celoj godini što se tiče pravoslavnih hrišćana. To je vreme potpune povećenosti sebi, unutrašnjem, pre sveg duhovnom životu, preispitivanju i traženju samoga sebe u sebi. Sam post i uzdržavanje od mrsne hrane je samo jedna vrsta pomoći u tom blagodetnom dobu života crkve. Inače, samo uzdržavanje od jela i jake hrane, samo po sebi, bez ovog što sam pomenuo nije post. Smisao posta je samo u njegovoj duhovnoj dimenziji, a to je rad na izgradnji samoga sebe u duhovnom pogledu – objašnjava protođakon doktor Ljubomir Ranković.

Vreme posta je period kada treba praštati onima koji su vas povredili. To je vreme ljubavi. Vreme uzdizanja u veri, do čega se stiže svakodnevnim molitvama.

To znači korigovati svoj odnos, pre svega prema članovima svoje porodice, svojim komšijama i bližnjima, a iz svega toga proizilazi odnos prema samome sebi. Cilj je pokušati u sebi savladati sve ono što truje čovekovu dušu. Naravno, sve se to može postići ličnim trudom, ali iznad svega molitvom Bogu, pričešćem u hramovima, pohađanjem svetih bogoslužanje da zajedno sa svojim bližnjima učestvujemo i osetimo saborni duh. Tako se može sve pobediti jer crkva ima sveto pričešće za koje se pripremamo kroz svetu tajnu pokajanja i ispovesti – objašnjava Ljubomir Ranković.

Ispovest predstavlja ,,svetu tajnu” i ima poseban značaj, jer je to način da se čovek očisti od greha.

Supspecijalista za ishranu zdravih i bolesnih lica, Snežana Panić, naglašava da je post za zdrave osobe veoma koristan, dok se ne preporučuje deci, starijim i bolesnim ljudima.

Neka vaš post protekne u miru, ljubavi i sreći. Praštajte i neka vam bude oprošteno. Volite i budite voljeni.

Slične vesti