fbpx

Danas je međunarodni dan dečje knjige

Međunarodni dan knjige za decu obeležava se 2. aprila od 1967. godine. Na ovaj dan, 1805. rođen je danski književnik i proslavljeni pisac za decu, Hans Kristijan Andersen, tvorac mnogih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo generacija dece širom sveta.

Neke od najpoznatijih bajki su Carevo novo odelo, Mala sirena, Palčica, Slavuj, Snežna kraljica, Ružno pače i mnoge druge.
Međunarodni dan dečje knjige obeležava se sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kako bi se deci slala poruka o važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.
Svake godine određuje se država kao domaćin koja će organizovati manifestaciju. Njoj je na taj način pružena prilika da promoviše svoje autore u svetu i na svojstven način pošalje poruku deci širom sveta o važnosti razvijanja ljubavi prema knjizi.

Aktivnosti koje se najčešće preduzimaju prilikom obeležavanja Svetskog dana dečje knjige su takmičenja pisaca, proglašenja nagrađenih autora dečje književnosti i ilustratora, kao i druženja u školama i bibliotekama sa piscima dečje književnosti.
Ovogodišnji domaćin manifestacije je Litvanija pod sloganom „Knjige nam pomažu da usporimo“.
Jedan od domaćina manifestacije bila je Jugoslavija, i to 1968. i 1970. godine. Prve godine pod sloganom „Poruka deci širom sveta“, a drugi put pod sloganom „Deco – šta knjiga znači za vas?“.

Organizator Međunarodnog dana knjige za decu je Međunarodni komitet za knjige za mlade (IBBY – International Board on Books for Young People), neprofitna organizacija pri Unesku i Unicefu, osnovana 1953. godine u Švajcarskoj, čija je osnovna misija promovisanje kvalitetnih knjiga za decu.

J.R.

Slične vesti