fbpx

Danas je Krstovdan: izađite napolje večeras u ponoć i uz molitvu zamislite želju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u Vranju, kao i širom Srbije i sveta danas slave Krstovdan, dan strogog posta koji se slavi uoči Bogojavljanja.

,,Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti” je stara narodna izreka kojom se naglašava da je Krstovdan uvek postan bez obzira kog se dana pada, kao što je u slučaju Bogojavljanja trpeza uvek mrsna.

Mnogi Srbi slave Krstovdan i kao svoju krsnu slavu, uz to, ovaj Zimski Krstovdan podseća na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

Zimski Krstovdan je pre sledećeg velikog praznika, Bogojavljenja, kao i pre Svetog Jovana – Jovanjdan, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Praznik se vezuje za Bogojavljanje i krštenje Isusa Hrista, ali i za Svetog Jovana Krstitelja. Nakon liturgije, na ovaj dan, u hramovima se obavlja čin vodoosvećenja, dok se na Bogojavljanje voda osvećuje i van hrama, na otvorenim mestima poput reka.

Verovanje u našem narodu je da se pred Bogojavljanje u ponoć otvara nebo i Bog se javlja ljudima. Čeka se ponoć, a onda se uz molitvu izgovara želja.

Slične vesti