fbpx

Danas je Gorešnjak, slavi se dan Svetog arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog arhangela Gavrila, u narodu poznatiji kao Gorešnjak ili Letnji Aranđelovdan.

On je jedan od sedam velikih anđela za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta.

Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Za ovog sveca vezani su mnogobrojni običaji. Devojke ne valja da uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu. Ali u narodu je ostalo ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

Među vernicima je Arhangel Gavrilo naročito poznat po fresci “Beli anđeo” iz manastira Mileševa, koja kao deo šire kompozicije “Mironosice na Hristovom grobu” predstavlja upravo Gavrila kako obučen u beo hiton sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob.

U narodu je praznik poznak i kao Letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga) posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija koji prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici “Dostojno jest”.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se takođe 8. aprila.

J.R.

Slične vesti