fbpx

Dan planete Zemlja – Naša planeta Zemlja sve manje plava i zelena

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu. Ovaj praznik ima za cilj da poveća svest ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Međunarodni dan planete Zemlje obeležava kao podsetnik da nam Zemlja i njeni ekosistemi daju život, podsetivši da su ovaj datum UN odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine.

Pitanje je da li je to dovoljno posvetiti jedan dan u godini dobrobiti naše planete. Ljudska vrsta je u svojoj egoističnosti, sebičnosti dovela našu zeleno-plavu oazu u svemiru do ruba propasti. I to svojim đubretom, ostacima i otpatcima neodgovornog i sebičnog življenja.

Zbog novonastale situacije, bilo koji vid promovisanja dan planete Zemlje nije moguć, ali to ne znači da ne možemo baš ništa da uradimo. Možemo I to ne samo sada, već svakog dana!

Uobičajene preporuke  su:

  • štednja i smanjenje potrošnje električne energije
  • štednja i racionalna potrošnja vode
  • recikliranje otpada
  • zabrana korišćenja plastičnih kesa

kao i mnoge druge.

Rešenje mnogih problema se može naći u obrazovanju. Obrazovanje je proces koji traje celog života, nikad nije kasno! Obrazujmo sebe i druge –  tema, šta činimo u pokušaju da spasemo sopstveni dom – planetu Zemlju!

Dan planete Zemlje je dan svih nas. Sve što radimo, dobro i loše, za našu životnu sredinu  najviše utiče  na naš život,  i zato je važno da ne mislimo  na Dan planete Zemlje i kako da joj pomognemo samo ovog dana, već svakog dana u godini. Jedan dan ne može da promeni ništa ako svakodnevnim neodgovornim odnosom prema životnoj sredini i okruženju u kome živimo, zagađuemo  zemlju, vodu i vazduh i ugrožavmo biljne i životinjske vrste. Odgovorni odnos prena našoj plemenitoj Planeti koja nam daje život je odgovorni odnos prema sadašnjosti nas samih, ali i odgovorni odnos prema budućnosti naše dece.

Naša planeta Zemlja sve manje plava i zelena.

Svedoci smo odsustva brige, pažnje i odgovornosti prema prirodi. Često zaboravljamo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, da trošimo i zagađujemo vodu koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti, Ministarštvo zaštite životne sredine posvećeno uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine Srbije i dostizanju evropskih ekoloških standarda.

Urađena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Ove godine će biti usvojen Zakon o klimatskim promenama i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom.

Majka Zemlja i njeni ekosistemi su naš dom. Volimo svoju planetu Zemlju kao što volimo svoj dom, svoju porodicu. Potrebno je da se zajedno izborimo za zdravlje naše planete i odgovorimo izazovu klimatskih promena, kako bismo sačuvali bogatstvo našeg biodiverziteta i unapredili našu životnu sredinu i obezbedili održiv razvoj budućim generacijama.

Briga za planetu je briga za buduće generacije. Čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti.

IGRA ZA DECU

J. S.

Slične vesti