fbpx

Dan majki je dan ljubavi i poštovanja prema majci i obeležava se širom sveta

Gugl je rešio da nas podseti na praznik Dan majki i daje nam priliku da se oprobamo u izradi ručnih radova od srca u njegovom logotipu.

Danas je Dan majki, još jedan praznik sa zapada, a koji smo mi počeli da obeležavamo, poput praznika Dana zaljubljenih i Noći veštica.

U Srbiji postoji poseban datum kada se obeležava dan majke, kao što su pravoslavne Materice.

Na stranu to čiji je, Dan majki je sam po sebi veoma lep praznik. Slavi se u čast majki i majčinstva. Ovaj praznik se slavi u mnogim delovima sveta u različitim danima, najčešće u martu i maju.

Dan majki je počeo da se slavi kada je Ana Džarvis, u Zapadnoj Virdžiniji, SAD, održala spomen za majkom, početkom XX veka, 1908. godine.

Ana Džarvis
Ana Džarvis

Kampanja da se ,,Dan majki” prizna kao praznik u Sjedinjenim Američkim Državama je počela 1905. godine, kada je Anina majka, En Rivs Džarvis, umrla. Anin cilj je bio da ispoštuje svoju majku nastavljajući rad koji je zapoćela i da dovede do toga da se zvanično izdvoji jedan dan u čast majki, jer su one ,,osoba koja je učinila više za vas od bilo koga na svetu”, kako je verovala

En Džarvis je, pored toga što je bila Anina majka, bila i aktivistkinja i zbrinjavala je ranjene vojnike na obe strane američkog građanskog rata, pa je tako osnovala ,,Radni klub Majčinog dana” čiji je zadatak bio da se bavi pitanjima javnog zdravlja.

Ovaj dan bi, kako mu samo ime kaže, trebalo da posvetite svojoj majci. Držimo se toga da se ljubav ne pokazuje jednom godišnje u određenim danima, ali su ovakvi dani dobar podsetnik da zastanemo i posvetimo se onima koje najviše volimo, a za koje često nemamo vremena.

Slične vesti