fbpx

Citatima iz knjige Arčibalda Rajsa ,,Čujte Srbi” Justinova omladina ukrasila uži centar grada

Justinova omladina juče je u Vranju sprovela poučnu i kreativnu akciju, gde su njeni članovi uži centar grada ukrasili sa trideset citata jednog od najvećeg ljubitelja Srba i Srbije, Arčibalda Rajsa.

Iz knjige ovog publiciste ,,Čujte Srbi”, izvučeni su interesantni citati i poruke Srbima, koji su na papirima u raznim bojama izlepljeni na vidnim mestima u gradu.

U cilju odavanja počasti čoveku koji je poštovao naš identitet, a povodom 90 godina od njegove smrti 8. avgusta 1929. godine, biće organizovana projekcija dokumentarno-igranog filma o Arčibaldu Rajsu, koji će uz lično odobrenje reditelja filma Gorana Vukčevića i RTS-a biti projektovan u subotu 17. avgusta u Domu vojske sa početkom u 19 časova.

Rudolph Archibald Reiss, rođen je 8. jula 1875. godine u nekadašnjoj nemačkoj državi Badenu, bio je jedan od najboljih švajcarskih forenzičara, doktor hemije, profesor na Univerzitetu u lozani, kriminolog i publicista.

Zbog svog velikog iskustva u otrkivanju zločina, pozvan je od strane tadašnje srpske vlade 1914. godine u cilju istraživanja zločina od strane nemačke, bugarske i austrougarske vojske nad civilnim stanovništvom u Srbiji. Pored toga, sa srpskom vojskom je u tom periodu prošao kroz Albaniju, Solunski front i došao do Beograda koji je bio oslobođen u novembru 1918. godine. Nakon rata je učestvovao u modernizaciji srpske policije.

Zbog brojnih razočarenja usled političkih i društvenih dešavanja pred kraj života, povukao se iz javnog života, i svoj život nastavio u skromnoj kući na Topčideru u Beogradu. On je bio pravi prijatelj Srba iz najtežih dana. Preminuo je 8. avgusta 1929. godine u Beogradu.

Slične vesti