fbpx

Česma Đerenka u Vranju, još jedan simbol nesrećne ljubavi

Česma Đerenka se nalazi u blizini Belog mosta, kao i u blizini naselja Gornja Čaršija. Ona je još jedan simbol nesrećne ljubavi.

Česma Djerenka je podignuta u davno tursko doba, a 1946. godine biva izmeštena tridesetak metara niže od svog prvobitnog položaja, zbog pomeranja izvora. Bila je dobro poznato mesto na kom su se Vranjanci okupljali i družili.

LEGENDA O ČESMI ĐERENKI

Legenda kaže da se Turčin Đerđelez, poznatiji kao Đera, zaljubio u lepu Vranjanku. Svakoga dana je prolazila pored njegove kuće kako bi se spustila do obližnjeg izvora da natoči vodu, a Đera je to koristio i uživao u posmatranju nje.

Kažu da je Turčin bio opsednut lepom Vranjankom i da je svuda i svima govorio kako će ona jednog dana biti Đerenka. ,,Ja sam Đera, a ona će biti Đerenka”, govorio je.

Jednog dana, kada više nije mogao da krije svoju ljubav prema lepoj Vranjanki, Đera, ugledavši je kako dolazi sa izvora, prtitrča joj i uhvati je oko struka. Devojku je to uplašilo, uspela je da se istrgne i pobegne od njega. To je bio poslednji put kada je Đera video lepu devojku.

Nekoliko godina kasnije, on odlazi iz Vranja, a za sobom ostavlja svoju nesrećnu ljubavnu priču. Turci su na izvoru iz kog je devojka uzimala vodu, u spomen velike i neuzvraćene ljubavi, podigli česmu koju nazivaju Đerenka.

Bora Stanković u svojim delima, takođe, opisuje ovu česmu, a opevana je i u mnogim narodnim pesmama. Česma se još uvek nalazi na svom mestu i pod zaštitom države je.

M. P.

Slične vesti