fbpx

Biblioteka obeležava 140 godina postojanja

Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju, obeležiće 140 godina od osnivanja u četvrtak 20 juna.

Jedna od najstarijih ustanova kulture u gradu planira otvaranje Zavičajnog odeljenja u 13 časova, a sat vremena kasnije u Domu vojske biće održana svečana akademija. Zvanicama će se obratiti Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i direktor Biblioteke Zoran Najdić.

U muzičkom, odnosno umetničkom delu programa nastupiće hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Goran Sultanović, koji će kazivati stihove uz muzičku pratnju Dušana Bezuhe i Branislava Zarina.

Uveče, od 20 časova, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića biće priređeno književno veče „Pisac u fokusu“, na kome će gostovati književnik Vladislav Bajac i književni kritičar Gojko Božović.

„Prema izveštaju okružnog načelnika, čitaonica u Vranju otvorena je 20. juna 1879. godine. Radila je u Pašinom konaku, zatim u Građanskoj kasini, prostorijama Zanatskog doma, Civrićevom dućanu i drugim objektima. Od 1991. godine biblioteka je u zgradi novog Doma kulture. Nakon 140 leta od osnivanja, postala je ustanova koja je u srcu svakog čitaoca gradila spomenike. Ona je mesto, ne samo za čitanje i obrazovanje, već i centar kulturnih dešavanja. Javna biblioteka „Bora Stanković“ koja nosi ime najpoznatijeg Vranjanca, bila je i ostala ogledalo Vranja, njegova duša i kapija budućnosti“, navodi se u pozivnici biblioteke.

J.R.

Slične vesti