fbpx

Besplatni pregledi kože za sve Vranjance, zakazivanje tokom ove radne nedelje

U Službi za konsultativno specijalističku dijagnostiku (odsek za dermatovenerologiju) Doma zdravlja Vranje, 13. maja od 10 do 14 časova biće organizovani besplatni skrining pregledi kože, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

,,Svi zainteresovani za ovaj pregled mogu se prijaviti tokom tekuće radne nedelje pozivom na broj 017/431973 ili dolaskom u službu”, poručuju iz ZC Vranje, koji se pridružio kampanji Euromelanom 2019 u okviru koje 13. maja organizuje besplatne preglede kože.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože.

Medijska kampanja Euromelanoma 2019 usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Na inicijativu Udruženja dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, je 17. februara 2019. godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebe solarijuma pre 18. godine života, a posle 18. godine života, upotreba solarijuma je dozvoljena uz potpisivanje informisanog pristanka, gde su navedeni svi rizici i posledice koji nastaju upotrebom solarijuma.

Tokom prošlogodišnje kampanje, širom Srbije pregledano je oko 1.800 građana i detektovano prosečno 10 odsto promena na koži koje su bile sumnjive na rak kože.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanom Evrope i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Nacionalni tim Euromelanoma 2019. u Srbiji čine: prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, koordinator doc. dr Dušan Škiljević, prof. dr Željko Mijušković, doc. dr Danica Tiodorović, doc. dr Vesna Miličić, asist. dr Tatjana Roš, asist. Dr Jelena Stojković Filipović, asist dr Tatjana Radević, dr Biljana Bubnjević i prim dr Vanja Petković Orozović.

Ovogodišnji sponzori kampanje su Eucerin Srbija, Roche d.o.o., La Roche Posay, Avene, Mylan, Telekom Srbija i Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta.

J.R.

Slične vesti