fbpx

Bakija Bakić i nakon 30 godina smrti se i dalje čuje

Bakija Bakić je bio rođen 1923. godine u Vranju, u jednom romskom naselju Gornja čaršija, podno Pržara. I Bakija je, kao i većina Roma, rano upoznao, zavoleo i svirao trubu, još sa svojih 10 godina.

Njegov otac, Fejza Bakić, je osnovao trubački orskestar, ali je Bakija, zbog svog izuzetnog talenta i umeća, brzo preuzeo vodjenje orkestra.

Bakija Bakić se brzo proslavio, svirao je u restoranima, na svadbama i raznim drugim manifestacijama. Više puta je osvajao titulu prva truba Sabora trubača u Guči (1963.,1969. i 1970. godine).

,,On je bio običan i prizeman čovek, a svirao je maestralno, slušaoci su se topili od njegove svirke…” izjavio je jedan od njegovih potomaka.

Bakija Bakić

Više od pola veka je uspešno vodio svoj orkestar. Po završetku njegovog vođstva, nasledio ga je sestrić Milan Mladenović.

Bakija je umro 1989. godine u Vranju a 2006. godine mu je podignut spomenik u već pomenutom naselju Gornja čaršija. Organizuje se i Memorijal ,,Bakija Bakić” u Vranju, njemu u čast.

Spomenik Bakije Bakića u Gornjoj čaršiji
Spomenik Bakije Bakića u Gornjoj čaršiji

MEMORIJAL ,,BAKIJA BAKIĆ”

Memorijal ,,Bakija Bakić” je manifestacija koja se održava u čast Bakije Bakića, višestrukog osvajača titule Prva truba Sabora trubača u Guči i čuvenog trubača.

Do sada je bilo održano 13 Memorijala ,,Bakija Bakić”, a ove godine se navršilo 30 godina kako je Bakija Bakić umro.

Na Memorijalu se susrećemo sa raznim trubačkim orkestrima, a muzika se ori gradom, kao i Gornjom čaršijom preko dana, pa sve do večernjih sati.

Možemo slobodno reći da je Bakija Bakić bio jedan od najboljih ambasadora Vranja. A naša je dužnost da nastavimo da ga se sećamo i sa poštovanjem slavimo njegovo ime i brinemo o zaostavštini koju nam je ostavio.

Autor teksta: Miljana Pešić

Slične vesti