fbpx

Alternativno leto u Srbiji

Alternativno leto u Srbiji obeležiće više festivala sa različitim sadržaj ima zvuka.

Kako je Arsenal fest za nama i groznica zvana Billy Idol, i kako je leto uveliko počelo (ne tako tropsko kako je najavljivano) i festivalska sezona je u jeku, predlažemo Vam da tokom leta posetite neke od sledećih festivala. Dakle, školska godina je završena, ispitni rokovi prošli-bar onaj prvi nalet, nemate para za more, ili imate para za more ali ste ljubitelj muzike na koji god festival da idete nemojte da brinete, na pravom ste mestu i zbog ovakvih muzičkih festivala nikada se ne bismo vratili kući ߘハ

EXIT festival
Naravno polazimo od najvećeg i najboljeg. S ’obzirom na vremensku distancu, i uzimajući u obzir činjenicu da je nepristojno govoriti o istorijskim događajima bez vremenske distance, voleli bismo da se podsetimo zašto je zvanično najbolji muzički festival, ne računajući to što svake večeri na Exitu ima više od 40.000 ljudi iz preko 60 zemalja širom sveta, preko 1000 izvođača, 20 festivalskih bina i priznanja dobijena od medijskih giganata poput Si-En-En, Bi-Bi-Si, Tajm…
Exit je jedan od retkih muzičkih festivala koji je izrastao iz pokreta za slobodu i ima jaku društvenu misiju. Nulti Exit održan je 2000. godine i trajao je 100 dana tokom leta, predstavljao je još jedan oblik antimiloševićevskog protesta. Festival se završio sa porukom „Gotovo je“ pred oko 20.000 posetilaca dva dana pre početka izbora. Žurka se zvala „Izborno mesto br.1“. Radilo se o ohrabrivanju omladine da se uključi u politički proces, sjajno zar ne? Već naredne godine prerastao je u internacionalni festival.
Energiju Exita treba doživeti, masu, emociju. Ove godine održava se 18. po redu, od 12.-15. jula, nije kasno da razmislite o tome čak i ako kartu niste kupili na vreme, uvek se može od preprodavaca koji su o tome mislili u prvom naletu kada su karte puštene u prodaju.

Fest

NISVILLE JAZZ festival
Jedan je od najposećenijih džez festivala jugoistočne Evrope, čak ga je i britanski dnevni list „The Guardien“ uvrstio u top 10 džez festivala u svetu. Osim tradicionalne forme džeza i varijacija ovog pravca, festival neguje i zvuk soula, funka, bluza, svetske muzike…Osnovan je 1995. godine, a Ministarstvo kulture ga je proglasilo za manifestaciju od nacionalnog značaja. Ako se prisetimo svojih studentskih dana u Nišu, prva asocijacija na Nišvil je „izlazim i nema me ceo dan“. Tih dana Niš živi drugačije, sa više gužve, više osmeha, više para. Ovogodišnji Nišvil održaće se od 3.-12. avgusta, 250 programa, 1000 izvođača, 20 festivalskih scena.

Love fest

LOVE FEST-Vrnjačka banja
Ljubavni festival datira od 2007. godine. Od gradske žurke razvio se u muzički festival i promoviše urbanu kulturu mladih. Dvanaesto izdanje pod sloganom „+1“ (dodatni festvalski dan, i još jedna bina na festivalu) trajaće od 2.-5. avgusta. Ovogodišnja lista izvođača je duža nego ranije i na njoj se nalaze neka od najvećih svetskih imena elektronske muzike, kao i veliki broj domaćih izvođača.

BEER FEST-Beograd
Beogradski festival piva jedan je od najposećenijih festivala u Srbiji. Osim najraznovrsnijeg i najbogatijeg asortimana piva, za poklonike dobrog zvuka priprema i raznovrstan muzički program. Počinje 15.-og završava se 19.-avgusta. Dovoljno je samo reći Partibrejkersi i već se revolucija oseća u vazduhu.

DEMOFEST – Banja Luka
Izuzetno važan zbog nastupa demo bendova, jer to znači mladim ljudima koji tek počinju da se bave muzikom. Jedanaesti demo fest trajaće od 19.-21. jula. U revijalnom delu Demofesta nastupiće dr Nele Karajlić, Goblini, i prošlogodišnji pobednici demo bendova. Jedno od imena koja će nastupati druge večeri je Darko Rundek.

FORTRESS MUSIC FESTIVAL vol 4. Smederevo
24.-25. avgusta, četiri stage-a i tri pravca muzike. A zašto da ne? Mali festivali imaju dušu i naredni redovi biće posvećeni upravo njima.

LOST & FOUND-Bor (napušteni bazeni u Brestovačkoj banji)
Istočna Srbija je meni lično jako zanimljiva jer prilično podseća na ovu našu vranjsku čamotinju i ima taj underground vajb. Za treće izdanje predviđena je rekordna poseta, i posetioci će moći da uživaju u graffiti jam-u, izložbi slika i fotografija, kao i bogatom muzičkom programu. Smoke Mardeljano Bvana i Lider, Stray Dog, ZAA, Straight Jackin…

PIVSKI festival-Ladovica
Vrelo leto na jugu! Ladovica je selo sa manje od hiljadu stanovnika koje pripada opštini Vlasotince. Ove godine je 12.-ti PIVSKI festival, i i ako ga poslednjih godina pomaže opština Vlasotince, organizatori ga i dalje guraju na mišiće. Festival je nastao kao želja da se pomogne svom fudbalskom klubu Progres, i za ovih dvanaest godina su mnoga poznata punk imena prošla kroz Ladovicu. U prilog tome da veći festivali nikada neće imati dušu kao ovaj, govori i činjenica da organizatori sami sređuju prostor, obezbeđuju hranu i smeštaj bendovima u svojim kućama, daju i sopstveni novac da festival živi, bendovi smanjuju honorare, a oni nikome nisu ostali dužni. Jasno je da se radi o entuzijastima i ljubavi. Muzika koja se tamo svira je deo njih i izlazi iz duše, zato je baš Ladovica prestonica punka.
3.-4.-5. avgust „MOŽE KIŠA, SUNCE, I SVE ŽIVO, AJMO DANAS DA UNIŠTAVAMO PIVO“

Reload

Naravno da nismo zaboravili RELOAD, i naravno da imamo očekivanja vezana za Dane Vranja, samo smatram da smo to apsolvirali. Ali svakako se radujemo svežem čudu iznenađenja koje se zove „FACTORY FEST“!

Slične vesti