fbpx

Akcija SOS telefona – 8. mart sa osmehom ženske slobode

Uličnu akciju pod nazivom ,,SOS telefon za 8. mart sa osmehom ženske slobode”, organizovale su danas povodom Međunarodnog dana žena aktivistkinje SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke, na gradskom centralnom šetalištu. U okviru ove akcije, građankama i građanima delio se informativni materijal sa porukama protiv porodično-partnerskog nasilja nad ženama i devojkama.
Foto: J. Ristić
Suzana Antić Ristić, predstavnica Odbora za ljudska prava u Vranju, kaže da je “nasilje najveći problem sa kojim su žene suočene i da je cilj ove akcije da se ukaže na taj problem jer svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje”. “SOS telefon Vranje od početka godine evidentirao je 200 poziva žena, a 40 njih je zvalo i tražilo konkretnu podršku i našu pomoć kada je u pitanju nasilje u porodici i partnerskim odnosima. Osim ovog podatka, nedavno je OEBS radio istraživanja u zemljama Zapadnog Balkana, a podaci do kojih su došli su zastrašujući. Preko 70 odsto žena koje su učestvovale u tom velikom istraživanju je doživelo nasilje, što znači da je oko 16 miliona žena doživelo neki vid nasilja, psihičko, fizičko, seksualno”, kaže Antić Ristić.
Suzana Antić – Foto: J. Ristić
Institucije i pojedinci koji rade u njima, prema njenim rečima, još uvek nisu garancija efikasne zaštite žena. “Svedoci smo da se počinioci nasilja nad ženama neadekvatno kažnjavaju, iako zakoni postoje. Stereotipi, predrasude, patrijarhat i dalje su prisutni u institucijama pravnog sistema Srbije.Bez obzira što imamo zakone za koje kažemo da su dobri, najveće pitanje je poverenje žena u institucije da prijave nasilje, da li mogu biti efikasno zaštićene kada prijave nasilje. Po iskustvima žena koje nas kontaktiraju, postoji veliki problem po tom pitanju”, ističe Antić Ristić. Zbog toga, dodaje, na današnji dan upućuje veliku poruku svim ženama. “Budite hrabre, borite se za svoja prava, nemojte da ćutite jer prekrivanje nasilja znači povećanje nasilja. Prijavite, borite se jer ćemo samo tako zajedno uspeti da spasimo mnoge živote žena koje su izložene nasilju u porodici, i u partnerskim odnosima. Samo ćemo na taj način, zajedno, moći da unapredimo sistem i zaštitimo sebe”, poručuje Antić Ristić. SOS telefon Vranje u 2018. godini primio je 761 poziv, a 201 žena tražila je pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu.
Foto: J. Ristić
Brojevi SOS telefona Vranje su 017/410-822 i 066/410-822, mail: sosvr@hrcvr.orgi besplatan poziv svakog dana 24 časa na broj 0800 001 017. J.R.

Slične vesti