fbpx

78 dana pod bombama – 21 godina od agresije NATO snaga na našu zemlju

Danas se navršava tačno 21 godina otkako su se dogodili vazdušni napadi 19 zemalja NATO alijanse koje su se bez dozvole Saveta bezbednosti UN obrušile na Srbiju, tadašnju SRJ, zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca.

Bombardovanje je počelo po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, Havijera Solane, i odnelo između 1200 i 2500 ljudskih života, a trajalo je 78 dana. Mesta na teritoriji Pčinjskog okruga su tokom agresije bombardovana 48 dana, pri čemu je raketirano 78 ciljeva sa 1119 projektila. Bilo je ranjeno 207 ljudi, šezdeset dvoje stradalih i 4500 stambenih objekata je uništeno.

Najmlađe žrtve bombardovanja su bile trogodišnja Milica Rakić i dvogodišnji Marko Simić.

Bombardovanje je okončano, posle više diolomatskih pritisaka, potpisiva jem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, a onda je tri dana nakon toga počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Generalni sekretar NATO-a je 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, a Savet bezbednosti UN je usvojio Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37 200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i obezbede povratak izbegliih dok se ne definiše širok autonomni status.

Zbog trenutne situacije i dešava u našoj zemlji, ove godine ceremonije odavanja počasti stradalima u Vranju neće biti.

Iako se danas nećemo okupiti kraj spomenika žrtvama NATO bombardovanja, nismo zaboravili ni njih, ni ovaj datum. Bombardovanje SR Jugoslavije bila je agresija nesagledivih razmera, čije su posledice vidljive i danas, nakon više od dve decenije. Velike svetske sile oličene u zločinačkoj NATO alijansi, pravdale su ovaj potez pod izgovorom da time štite građanska prava nacionalnih zajednica i obezbeđuju mir u južnoj srpskoj pokrajni, a zapravo je sve bila puka demonstracija sile. Mi se i danas sa pijetetom sećamo svih naših heroja – vojnika, policajaca i civila koji su položili živote za odbranu otadžbine, suprostavivši se agresorima – izjavio je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, povodom godišnjice početka bombardovanja SRJ.

Slične vesti