fbpx

6. po redu P(h)antomfest u Vranju

Američki pantomimičar i komičar Robert Post na Phantomfestu u Vranju.

U Vranju će se 7. i 8. decembra održati Međunarodni festival pantomime ,,P(h)antomfest”, već sedmi po redu u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. U sklopu festivala će se odigrati nekoliko predstava, i to premijera predstave ,,Odluke”, i ,,Postovo komično pozorište”.

Kada je reč o samom festivalu, iz organizacije kazu da sedam godina traje i nastavlja se njihova misija u potrazi za neverbalnim i fizičkim izražavanjem. ,,Ovaj put u ovoj misiji pored gluvih i nagluvih lica, u potrazi uključujemo i čujuća lica, želeći pri tom da taj jaz nedostatka komunikacije i udaljenosti preskočimo i približimo se jedni drugima u predstavi ‘Odluke’, koristeći poznate pantomimske etide različitih autora, kroz koje pokušavamo da napredujemo ka telesnoj ekspresivnosti i pri tom se upoznamo kroz pozorište. ‘Bebisiterka’, ‘U Parku’, ‘Kuvarica’, ‘Divlji Zapad’, ‘Šminkanje’, ‘Pecaroš’, će biti naši temelji i kroz njih ćemo otkrivati ljudsku potrebu za ljubavlju, slobodom, verom i nadom, nadajući se da smo bar malo dotakli umetnost govora tela”, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 7. decembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Prva suza“ (po motivima priče Borisava Bore Stankovića), „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih šest godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.

Čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post nastupiće prvi put u Srbiji na sedmom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest

On će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, za koju je The New York Times napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi”.

Robert Post održaće dan ranije, u petak 7. decembra od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“.

Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

Slične vesti