fbpx

53. „Borina nedelja“ počinje u subotu 23. marta

U Vranju će, tradicionalno, od 23. do 29. marta biti održana 53. „Borina nedelja“, a dobitnici ovogodišnje nagrade koja nosi naziv istaknutog vranjskog pisca su Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević, saopštio je danas na konferenciji za medije predsednik UO Književne zajednice „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović.

Žiri Borine nagrade, u sastavu prof. dr Slađana Janićijević, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar kao predsednik, odlučio je da nagradu dodeli Branimiru Šćepanoviću i Siniši Kovačeviću.

„Dodelom nagrade ovim autorma, pokrivaju se svi žanrovi kojima se Bora bavio, i pripovedački, romansijerski i dramski“, kaže Mihailović.

On je iskazao zadovoljstvo jer se, kako kaže, „manifestacija koja traje više od pola veka, i jedna od dve najstarije manifestacije u Srbiji, širi po drugim gradovima“.

„Manifestacija se širi, i druge sredine pokazuju interesovanje za program Borine nedelje, pa će tako četiri programa biti održana u Vranju, četiri u Beogradu, a po jedan program u Leskovcu i Vlasotincu“, ističe Mihailović.

Foto: J. Ristić
Foto: J. Ristić

Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj, po svom antologijskom romanu „Usta puna zemlje“, Branimir Šćepanović je pripovedač i romansijer. U njegovom delu se prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.

Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog.

Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu.

Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je naisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman, navodi se u obrazloženju žirija.

Manifestaciju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Program 53. Borine nedelje:

  • Svečano otvaranje Bori u čast održaće se u subotu 23. marta gde će biti predstavljen portret pisca akademika Mira Vukasovića u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova. Govoriće akademik Jovan Delić.
  • U utorak 26. marta na istom mestu od 20 časova održaće se veče pod nazivom „Pogled iznutra” u okviru koga će biti predstavljena knjiga „Rusofobija kod Srba“. Govoriće prof. dr Milo Lompar i autor Dejan Mirović.
  • U sredu 27. marta u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova, u programu pod nazivom „Crnjanski – biografija jednog osećanja“ govoriće autor Milo Lompar.
  • U petak 29. marta, na večeri posvećenoj dobitnicima nagrade Branimiru Šćepanoviću i Siniši Kovačeviću, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova o nagrađenima će govoriti Slađana Jaćimović i Aleksandar Laković.

Što se tiče programa manifestacije u Beogradu, u petak 22. marta u programu pod nazivom „Bora u Francuskoj 7“ u 20 časova biti održano veče novih članova Srpskog književnog društva (SKD), a govoriće Živko Nikolić.

  • U ponedeljak 25. marta na istom mestu od 12 časova o aforizmima Vukomana Boškovića govoriće Ratko Božović, Vidak Maslovarić i Bratislav Milanović.
  • U utorak 26. marta u Francuskoj 7 od 12 časova biće predstavljen zbornik „Tumačenje dela Janka Vujinovića“ o kome će govoriti grupa autora.
  • U okviru programa u SKD-u u Beogradu biće predstavljena nova knjiga Filipa Grbića „Prelest“ 27. marta od 20 časova. O njoj će govoriti Marija Radić i Mirjana Mitrović.
  • U četvrtak 28. marta od 19 časova u Kulturnom centru u Leskovcu biće predstavljena nova knjiga Danijele Kostadinović „Magični realizam Slobodana Džunića“. O knjizi će govoriti autorka i Dragan Radović.
  • U Vlasotincu će u ponedeljak 25. marta u 19 časova u lokalnoj biblioteci, biti održano Pesničko veče Radomira Andrića, Jeremije Lazarevića, Hrista Petrevskog i Trajčeta Kacarova.

Slične vesti