fbpx

Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u Vranju, kao i širom Srbije i širom sveta, danas slave Vevedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

Vavedenje se praznuje 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru. Označava uvođenje Svete Bogorodice u hram i jedan je od pet velikih Bogorodičinih praznika.

Marija je, u skladi sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, dobiju li poroda, dete predati Bogu u hram. Imala je tri godone kada je dovedena iz Nazareta u Jerusalim, gde ju je na samom ulazu dočekao otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije.

Ulazak Marjje u hram bio je ispraćen svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije su, sa upaljenim svećama, išle device. Iza njih je hodala Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, izmedju svoje majke i oca, a iza njih pratili su ih ostali srodnici i prijatelji.

Prvosveštenik Zaharije ju je na uslasku u hram uveo u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde je ulaz dozvoljen samo arhijerejima, i to samo jednom godišnje, na dan praznika Očišćenja.

Tada su roditelji prineli žrtvu Bogu, primili su blagoslov od sveštenika i vratili se svojoj kući, dok je Sveta Deva, Marija, ostala u hramu, gde je i boravila narednih devet godina.

Nakon smrti roditelja, kada je imala dvanaest godina, Devu Mariju su predali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu.

Devica Marija je bila prva doživotno zaveštana devojka.

Vavedenje se uvek pada u vreme Božićnog posta, te je u skladu sa tim i trpeza uvek posna, bez obzira u koji se dan padne. Uvek je dozvoljena riba.

Ovaj praznik je i hramovna slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zadužbini Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save.

Kod nas se ovaj dan drugačije zove i Sveta Prečista i Ženska Bogorodica. Svetkuju se roditelji i nerotkinje a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju.

U Srbiji je ovaj dan dan kada se ne počinju i ne obavljaju važniji poslovi.

Pored onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je dan koji svetkuju i stočari.

Slične vesti