fbpx

Српски ресурсни центар у руском граду Белгороду и сарадња Универзитета „В. Г. Шухова“ са врањском Гимназијом

22. јуна 2016. године одржана је свечана церемонија отварања Српског ресурсног центра у просторији Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухова“. Директор овог центра је Викторија Николајевна Рјапухина. На самом отварању присуствовао је и др Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, који је изјавио да ће овај центар постати мост на путу ка дубоком међусобном разумевању народа Србије и Русије.

Центар је основан за све заинтересоване за однос руске и српске културе као комуникациона платформа за развој потенцијала и успостављање веза између Русије, Србије и Републике Српске у различитим аспектима деловања. Рад овог центра се одвија у следећим областима: језичка, културно – образовна, гастрономска, туристичка и др. 

Планирано је одржавање вечери пријатељства, изложби и концерата који ће приближити историју, културу и живот српског народа. Поред тога, Српски центар организује курсеве српског језика за све оне који желе да га савладају, чији се број полазника већ креће на стотине. Унутрашњост просторије украшена је луткама у народним ношњама, уметничким и занатским делима, књигама… Током нешто више од пет година рада створена је канцеларија, учионице, концертна сала и изложбени простор, а библиотека српске књижевности која се налази у склопу Центра је једна од највећих у земљи. 

Izvor: regnum.ru
Izvor: regnum.ru

Центар је 2018. године променио статус и званично је преименован у Институт за српски језик и комуникацију, али је ипак незванично задржао свој стари назив, јер је његова скраћеница СРЦе, што је представљало основу за формирање њиховог мото-а „Наше срце је отворено за вас!“

Највеће културне руско – српске манифестације које су одржане у организацији Српског ресурсног центра су такмичење „Србија у мом срцу“, фестивал „Српски дани у Черноземљу“, фестивал балканске културе, међународно дечије и омладинско такмичење „Прозор у Србију“. У сарадњи са Универзитетом организован је низ отворених предавања, филмских пројекција, изложби, представа и др. Осим тога, организоване су и „Српске вечери“ са поетским и музичким програмом, које су већ постале традиција. Организована је и акција „Књига на поклон“, закваљујући којој свако може да поклони литературу на руском језику некој од српских школа или факултета.

Сарадња између врањске Гимназије „Бора Станковић“ и Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухов“

Сарадња Гимназије „Бора Станковић“ из Врања и Универзитета „В. Г. Шухов“ започела је у марту 2018. године. Тада је група од 30 студената из Белгорода присуствовала отварању Руског кутка при врањској Гимназији. Исте године одржана је промоција рада тог универзитета у организацији Ђачког парламента у Гимназији „Бора Станковић“ у Врању, што је изазвало велико интересовање гимназијалаца за школовање на неком од смерова које он нуди, међу којима су најпопуларнији они који су повезани са ИТ технологијама, екологијом и инфраструктуром.

Године 2019. потписан је Споразум о сарадњи између Гимназије „Бора Станковић“ из Врања и Универзитета „В. Г. Шухов“. Делегацију врањске Гимназије дочекали су представници Универзитета „В. Г. Шухова“, као и директор Института за српски језик и комуникацију и доцент Катедре за стратегијски менаџмент, Викторија Николајевна Рјапухина. Њој је том приликом уручена захвалница за очување и неговање традиције српског народа на територији Русије. Одржан је и округли сто где су представници Универзитета презентовали 22 факултета у оквиру рада Универзита  на којем се тренутно школује 25.000 домаћих и иностраних студената. Представили су и могућност наставка школовања гимназијалаца на поменутом универзитету. Организовано је и српско – руско вече, где су ученици и студенти кроз песму и игру пренели дух народа земље из које долазе.

У складу са потписаним Споразумом о сарадњи, ученици и професори врањске Гимназије поново су посетили Белгород у фебруару 2020. године. За врањске гимназијалце припремљен је богат и занимљив образовно – интерактивни програм на самом Универзитету, као и културни програм који подразумева посете музејима, позориштима, библиотекама, филхармонији. То је била њихова трећа посета Русији, а друга Универзитету „В. Г. Шухов“.

Аутор: Станислава Јовановић

Slične vesti