fbpx

,,Осавремењавање сталне поставке спомен собе Музеј куће Бора Станковић у Врању”

Народни музеј у Врању  је чувар културног блага Српског народа овог краја и културни стожер нашег града и као такав данас полаже испит пред својим суграђанима, показујући  озбиљност у очувању и презентацији оног што су нам преци оставили. Наша је дужност да својим потомцима, будућим генерацијама, оставимо у пуном сјсју наслеђе о коме бринемо и које  су нам прошле генерације оставили на старање.

Један од бисера нашег града је свакако Музеј-кућа Боре Станковића, коју са великим поносом показујемо свим гостима који походе наш град.

У протекле три године Народни музеј Врање и Музеј кућа Боре Станковића је уз помоћ града Врања и њеног руководства на челу са  др Слободаном Миленковићем и уз свесрдну помоћ ресорног  Министарства  културе и информисања Републике Србије реализовали су више пројеката у циљу очувања овог комплекса Музеј куће.

У 2017. години Мунистартво културе Републике Србије на конкурсу Градова у фокусу је за санацију куће одвојио 5.000.000,оо динара, а Град Врање око 800.00, оо динара за реконструкцију крова и набавку  специјалне ћеремиде које нема на нашем тржишту Радови су завршени током 2018. гопдине када смо почетком новембра у присуству министра културе господина Владана Вукосављевића отворили Музеј кућу за посетиоце.

У 2019. години на конкурсу Министартва културе и информисања Републике Србије  из областио музејског наслеђа врањском музеју су одобрена средства  за порјекат ”Осавремењавање сталне поставке спомен собе Музеј куће Бора Станковић у Врању”. Захваљујући овим средствима Музеј је успео на један савременији начин  да представи поставку личних предмета нашег славног писца.

Музеј кућа је од данас у  новом руху, након пола века постојања.

Народни музеј Врање

Саша Стаменковић, директор

Slične vesti