Изложба цртежа „Од сновиђења до мита”, Лазара Возаревића

0

Изложба цртежа „Од сновиђења до мита“, која представља цртачки опус Лазара Возаревића из фонда Галерије „Лазар Возаревић“ из Сремске Митровице биће  отворена у Галерији Народног музеја у Врању 12. децембра у 20 часова. Изложбу чини целокупна збирка цртежа, која се налази у поседу матичне галерије и представиће 21 цртеж из свих периода стварања Лазара Возаревића (1951-1967), једног од великана српске модерне уметности.

Стварајући у послератном периоду Лазар Возаревић је био један од оних уметника, који је не само следио него и утирао путеве српског модернизма. Трагајући за својим стилом, у кристализацији уметничких тежњи и разнородних утицаја Возаревић ће највећи значај  придавати управо цртежу. Кроз цртеж је одмеравао креативну мисао, експериментисао, уводио новине и оно што је најважније тражио своје место у сликарству. Томе дугујемо изванредну разноврсност његовог цртачког опуса, зналачко вођење стваралачке замисли, смеле заокрете и особеност која их одликује.

Први цртежи настају под несумњивим утицајем Пикасове „плаве“ фазе, следи серија лавираних цртежа инспирисаних критском уметношћу у атмосфери сновиђења, подсвести и фантастике. Под утицајем средњовековне српско – византијске фреске настају ликови који  се истичу својом мистичном монументалношћу. Возаревићев свет је саздан од симбола, алегорија, визија и односа свесног и подсвесног.

Цртеж ,,Косовка девојка”

Репрезентативан циклус цртежа „Косовка девојка“  у филигрантски чистом потезу открива преокупацију уметника властитом традицијом, али и феноменом мита. Овој теми супротставља, као пандан представу Материнства, у техници цртеж-колаж, под утицајем уметничких праваца шездесетих, чији је и сам био један од кључних протагониста. 

Цртеж ,,Материнство”

Као једна од најзначајнијих уметничких појава у српској послератној уметности Лазар Возаревић је обележио шесту и седму деценију XX века створивши у домену цртежа антологијска дела и највише домете у српској модерној уметости.

Prethodni tekstPreminula Meri Fredrikson, švedska pop rok zvezda
Sledeći tekstKako napraviti mirišljavu sveću kod kuće (video)

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime