fbpx

Изложба цртежа „Од сновиђења до мита”, Лазара Возаревића

Изложба цртежа „Од сновиђења до мита“, која представља цртачки опус Лазара Возаревића из фонда Галерије „Лазар Возаревић“ из Сремске Митровице биће  отворена у Галерији Народног музеја у Врању 12. децембра у 20 часова. Изложбу чини целокупна збирка цртежа, која се налази у поседу матичне галерије и представиће 21 цртеж из свих периода стварања Лазара Возаревића (1951-1967), једног од великана српске модерне уметности.

Стварајући у послератном периоду Лазар Возаревић је био један од оних уметника, који је не само следио него и утирао путеве српског модернизма. Трагајући за својим стилом, у кристализацији уметничких тежњи и разнородних утицаја Возаревић ће највећи значај  придавати управо цртежу. Кроз цртеж је одмеравао креативну мисао, експериментисао, уводио новине и оно што је најважније тражио своје место у сликарству. Томе дугујемо изванредну разноврсност његовог цртачког опуса, зналачко вођење стваралачке замисли, смеле заокрете и особеност која их одликује.

Први цртежи настају под несумњивим утицајем Пикасове „плаве“ фазе, следи серија лавираних цртежа инспирисаних критском уметношћу у атмосфери сновиђења, подсвести и фантастике. Под утицајем средњовековне српско – византијске фреске настају ликови који  се истичу својом мистичном монументалношћу. Возаревићев свет је саздан од симбола, алегорија, визија и односа свесног и подсвесног.

Цртеж ,,Косовка девојка”

Репрезентативан циклус цртежа „Косовка девојка“  у филигрантски чистом потезу открива преокупацију уметника властитом традицијом, али и феноменом мита. Овој теми супротставља, као пандан представу Материнства, у техници цртеж-колаж, под утицајем уметничких праваца шездесетих, чији је и сам био један од кључних протагониста. 

Цртеж ,,Материнство”

Као једна од најзначајнијих уметничких појава у српској послератној уметности Лазар Возаревић је обележио шесту и седму деценију XX века створивши у домену цртежа антологијска дела и највише домете у српској модерној уметости.

Slične vesti