Изложба „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“ поводом Дана државности Србије

0

Поводом Дана државности Србије, Народни музеј Врање  у четвртак, 13. фебруара 2020. године у 18.30 часова организује отварање изложбе „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“. Изложба ће бити отворена у Галерији Народног музеја Врање. 

На отварању изложбе говориће др Дејан Антић, доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу и рецензент изложбе; Ивана Груден Милентијевић, кустос Народног музеја у Нишу и аутор изложбе; и Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање.

Др Ђорђевић је личност која је обележила последње деценије XIX века у културном и политичком животу Србије. Као државни стипендиста завршио је студије медицине у Бечуа специјализацију хирургије завршава као један од најбољих студената чувеног професора Билрота. Током француско-пруског рата др Ђорђевић је усавршавао хируршку технику и проучавао војносанитетску службу, што ће му по повратку у Србију,веома значити приликом устројства српског војног санитета.

Иницијатор је оснивања многих друштава и организација од којих су најзначајније Српско лекарско друштво, Војни санитет Србије и Друштво Црвеног крста Србије. У политичкој каријери остао је упамћен као веома успешан председник београдске општине, министар просвете и црквених питања и заступник министра привреде у Влади Николе Христића. Био је дипломата у Атини и Цариграду и коначно председник Владе.

Поред дела из историје медицине др Владан Ђорђевић је писао приповетке, романе, историје, путописне репортаже, козерије, критике, рецензије, некрологе и др. Остао је упамћен и као покретач и уредник часописа „Отаџбина“ који је са прекидима излазио од 1875-1892 године.

Због свих његових заслуга Српска академија наука и уметности прогласила је 2020. годину Годином академика Владана Ђорђевића. Народни музеј Врање својом активношћу даје допринос обележавању 90 година од смрти др Владана Ђорђевића.

Prethodni tekstOdžačari donose sreću, mit ili stvarnost?
Sledeći tekstPraznik Sveta tri jerarha, kao uspomena na Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime