fbpx

Изложба „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“ поводом Дана државности Србије

Поводом Дана државности Србије, Народни музеј Врање  у четвртак, 13. фебруара 2020. године у 18.30 часова организује отварање изложбе „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“. Изложба ће бити отворена у Галерији Народног музеја Врање. 

На отварању изложбе говориће др Дејан Антић, доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу и рецензент изложбе; Ивана Груден Милентијевић, кустос Народног музеја у Нишу и аутор изложбе; и Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање.

Др Ђорђевић је личност која је обележила последње деценије XIX века у културном и политичком животу Србије. Као државни стипендиста завршио је студије медицине у Бечуа специјализацију хирургије завршава као један од најбољих студената чувеног професора Билрота. Током француско-пруског рата др Ђорђевић је усавршавао хируршку технику и проучавао војносанитетску службу, што ће му по повратку у Србију,веома значити приликом устројства српског војног санитета.

Иницијатор је оснивања многих друштава и организација од којих су најзначајније Српско лекарско друштво, Војни санитет Србије и Друштво Црвеног крста Србије. У политичкој каријери остао је упамћен као веома успешан председник београдске општине, министар просвете и црквених питања и заступник министра привреде у Влади Николе Христића. Био је дипломата у Атини и Цариграду и коначно председник Владе.

Поред дела из историје медицине др Владан Ђорђевић је писао приповетке, романе, историје, путописне репортаже, козерије, критике, рецензије, некрологе и др. Остао је упамћен и као покретач и уредник часописа „Отаџбина“ који је са прекидима излазио од 1875-1892 године.

Због свих његових заслуга Српска академија наука и уметности прогласила је 2020. годину Годином академика Владана Ђорђевића. Народни музеј Врање својом активношћу даје допринос обележавању 90 година од смрти др Владана Ђорђевића.

Slične vesti